10 millió négyzetméternyi napelemet telepítenének a fővárosban

Budapest városvezetése jelentős mennyiségű napelem telepítéssel csökkentené a főváros károsanyag-kibocsátását az évtized végére. 

A budapesti városvezetés 10 millió négyzetméternyi napelemet szeretne telepíteni a következő években, hogy a főváros károsanyag-kibocsátása és energiafüggősége jelentősen csökkenjen 2030-ra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. A városvezetés egy programot is indított, amelynek az a célja, hogy széles körben elterjedjenek a napenergiás rendszerek Budapesten. 

A főváros céljait, valamint a napelem telepítés jogi, műszaki, illetve pénzügyi akadályait vizsgáló munkafolyamatot az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés is segíti. A német kormányzati ügynökség közel 600 ezer euróval, azaz 210 millió forinttal segíti a főváros munkáját. 

130-szorosára növelnék a jelenlegi napelem kapacitást a fővárosban

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében a főpolgármester, Karácsony Gergely elmondta, hogy a napelem kapacitásokat számottevően meg kell növelni: “Budapest városvezetésének tervei szerint 2030-ig a jelenlegi napelem kapacitásokat 130-szorosra kell növelni. A cél lakosonként legalább öt négyzetméternyi napelem telepítése, ez rendkívül ambiciózus terv.”

A Főpolgármesteri Hivatal klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője, Ámon Ada szintén kifejtette a projekt részleteit és lépéseit. A projekt szakmai felelőseként is számon tartott főosztályvezető elmondta, hogy 10 éven belül a fővárosi lakások egyharmadán energetikai korszerűsítést kell végrehajtani, hiszen a város klimastratégiájában ez is szerepel. A stratégiai céloknak megfelelően az évtized végére 1500 MW-ra nő a Budapesten működő napelemek teljes kapacitás. 


Forrás: MTI, Főpolgármesteri Hivatal közleménye
CS.SZ.