Tájékoztató a Molnár u. 35. számú épület ügyében

A vitatott építkezés ügyében az önkormányzat független igazságügyi szakértőt bízott meg. A szakértő kiválasztását a legrövidebb vállalási határidő, illetve a legszélesebb körű szakértői képesítés alapján tettük meg.
A szakértő feladata az volt, hogy vizsgálja az engedélyezési eljárás folyamatát, a szomszédos Havas u. 2. számú épületben élő lakók szakmai beadványában foglaltakat, illetve hogy maga az építkezés az engedélynek megfelelően történik-e.


A szakértő három lényeges észrevételt tett:

- A Havas u. 2. számú házban 10-20 évvel ezelőtt szabálytalan gázkonvektor telepítések történtek a légudvar irányába. A helyzetet a Molnár u. 35. szám alatti építkezés súlyosbította.
Az önkormányzat segíteni kíván az érintett lakóknak, hogy az érintett lakásokban az égésterméket a kéményekbe vezessék el. Ezt a megoldást az Önkormányzat saját költségén alakíttatja ki.

- A Havas u. 2. és a Molnár u. 35. épületek kölcsönösen átterjeszkednek egymás telkére. Ez a Havas u. 2. esetében egy több mint 100 éves probléma. A Molnár u. 35. esetében viszont az építkezéssel alakult ki. Bár az is igaz, hogy a Molnár u. 35. alatti elbontott, régi épület ennél jobban terjeszkedett át a szomszédos telekre.

- Súlyos problémának tekinthető, hogy az építési engedély kiadása során az épület tervezője félrevezette a hatóságokat. Így alakulhatott ki, hogy a kivitelezés során az építtető túllépte a maximálisan megengedhető szintterületi mutatót. Sajnálatos, hogy a másodfokon eljáró hatóság, a Közigazgatási Hivatal is jóváhagyta ezt a félrevezető tervezői számítást.

Az utóbbi két súlyosabb megállapítás miatt az önkormányzat haladéktalanul kéri a Fővárosi Ügyészséget, hogy a Molnár u. 35. számú épület építési engedélyét semmisítse meg, és állíttassa le az építkezést.

Az önkormányzat ezzel egyidejűleg előkészíti az ingatlanra vonatkozó változtatási tilalomról szóló előterjesztést, és amennyiben az Ügyészség megsemmisíti az építési engedélyt, úgy elrendeli a tilalmat mindaddig, amíg az építtető meg nem egyezik a Havas u. 2. társasház lakóival.

Az Önkormányzat felkéri az Építési és Műszaki Osztályt, hogy a kerületben található valamennyi légudvart helyszíni szemlén ellenőrizze, és az esetleg szükséges intézkedésekről készítsen javaslatot az Önkormányzat számára.

(Forrás: belvaros-lipotvaros.hu)

V. Kerület Online


Szóljon hozzá Fórumon!