Budapestre jön a világ legjobb dzsessztrombitása

Budapesten ad koncertet július 26-án Wynton Marsalis, akit a szakma a világ jelenlegi legjobb dzsessztrombitásának tart; a 47 éves amerikai zenész az általa alapított formáció, a Lincoln Center Jazz Orchestra élén lép fel a Budapest Kongresszusi Központban.
A Miles Davis utáni korszak vezető dzsessztrombitása, szerzője, a kilencszeres Grammy-díjas Wynton Marsalis híres New Orleans-i zenészcsalád tagja. Az apa, Ellis zongorán játszik, négy fia közül Wynton mellett Branford tenor szaxofonon, Delfeayo harsonán, Jason pedig dobokon. Közös formációjuk, a Marsalis Family a világ minden táján keresett koncertszenzáció.

A Marsalis családból a szintén Grammy-díjas Branford, a világ egyik leghíresebb szaxofonosa már járt Magyarországon; 2005 októberében a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral közösen lépett fel a Művészetek Palotájában.

 

Wynton Marsalis július 26-án az általa 1991-ben alapított, 15 tagú Lincoln Center Jazz Orchestrával lép fel, amely júliusban Európában turnézik Budapest mellett többek között Párizs, Rotterdam, Perugia, Valencia, London és Velence érintésével. A zenekar egy hetet tölt Spanyolországban, ahol koncertlemezt rögzít - hangzott el az EMI Zenei Kft. csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Bár a Lincoln Center Jazz Orchestrában kezdetben kizárólag afroamerikai zenészek játszottak, ma már "vegyes" az összetétel. A zenekar legutóbbi albuma, a Don,t Be Afraid: The Music of Charles Mingus 2005-ben jelent meg. Jelenlegi felállásuk: Wynton Marsalis zenei igazgató, trombita; trombitások: Sean Jones, Ryan Kisor, Marcus Printup, Vincent R. Gardner; harsonások: Elliot Mason, Chris Crenshaw; szaxofonos és klarinétos: Sherman Irby, Ted Nash, Walter Blanding Jr., Victor Goines és Joe Temperley; zongorán játszik Dan Nimmer; bőgőn Carlos Henriquez; dobon pedig Ali Jackson.

 

Lincoln Center Jazz Orchestra

A Lincoln Center Jazz Orchestra

 

Wynton Marsalis 1981 óta ad ki saját lemezeket; a legutóbbit egy combo élén idén áprilisban, He and She címmel. (A combo tagjai valamennyien tagjai a Lincoln Center Orchestrának is.) Ez az ötödik albuma, amely a legendás dzsesszkiadónál, az idén 70 éves Blue Note-nál jelent meg. A lemez egyik érdekessége, hogy versek is vannak rajta, és ezeket is Marsalis adja elő.

 

A kiváló amerikai zenész gyermekkorától kezdve komolyzenei tanulmányokat folytatott, 14 évesen vendégszólistának hívták a New Orleans Philharmonic zenekarhoz. 1978-ban felvették a világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Juilliard School of Music-ra, ekkor költözött New Yorkba.

 

1980-ban csatlakozott a dzsessztörténeti jelentőségű dobos, Art Blakey Jazz Messengers együtteséhez. 1981-ben a zongorista Herbie Hancock a legendás Miles Davis Quintet-re emlékezve életre hívta a VSOP-t, amelyben az eredeti tagok Wynton Marsalist hívták meg Miles Davis helyett és ezzel a formációval járt először világkörüli turnén. Marsalis 1987-ben a New York-i Lincoln Centerben kezdte meg egyedülálló oktatói tevékenységét; 1991-ben az intézmény művészeti igazgatójává nevezték ki.

 

1983-ban a zene történetében elsőként és mind a mai napig egyetlenként Grammy-díjat kapott komolyzenei (Trumpet Concertos) és dzsesszlemezéért (Think of One) is. A bravúrt 1984-ben megismételte. 1997-ben ismét történelmet írt, hiszen ő lett az első dzsesszmuzsikus, aki Pulitzer-díjat kapott, a Blood on the Fields című dzsesszoratóriumáért. Több balett- és filmzenét is írt.

 

Wynton Marsalis Barack Obama amerikai elnök jó barátja; ő volt az első zenész, akit az államfő meghívott a Fehér Házba.

 

(Forrás: budapest.hu)

 

V. Kerület Online


Szóljon hozzá Fórumon!