A főváros felkészült a vírus elleni védekezésre

Három fázisban oltják majd be a lakosságot Magyarországon az új típusú influenza ellen. Országszerte 5,3, Budapesten 1 millió ember kap majd a vakcinából. Összesen kétmillió oltást ingyenesen adnak majd be. Járvány biztosan lesz, de sokkal enyhébb, mint amilyet a mexikói halálesetek miatt világszerte vártak. Az oltóanyag hatékony, így a járvány terjedése lelassítható. A főváros külön keretet különített el a lakosság tájékoztatására.
A főváros védelmi bizottsága tájékoztatást kért az ÁNTSZ-től a H1N1 vírus okozta helyzetről. A sajtótájékoztatón Demszky Gábor elmondta, hogy az őszi időjárás beköszöntével várhatóan többen kapják majd el az új típusú influenzát. A főpolgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány lefolyása valószínűleg sokkal enyhébb lesz annál, mint amitől a mexikói halálozások után az egész világ rettegett.

 

Az már biztosnak tekinthető, hogy járvány lesz, a terjedése azonban lelassítható a megfelelő védőoltással. Demszky Gábor tájékoztatása szerint 10 napon belül elkezdődhet az új típusú influenza elleni védőoltások beadása. Októberben és novemberben országszerte 5,3 millió vakcinát adnak be, ebből 4 millió a pandémiás és 1,3 millió a szezonális influenza elleni oltás. Kétmillió vakcina ingyenesen lesz hozzáférhető - tette hozzá a főpolgármester.

 

Budapesten a tervek szerint egymillió embert oltanak majd be. A megelőző védőoltási kampány feladatait az ÁNTSZ látja el, ahol ezt most prioritásként kezelik. Az oltásokat a háziorvos adja majd be, így ez az alapellátás része lesz. Fontos azonban, hogy az oltás nem kötelező.

 

Az oltásokat három fázisban adják be. Elsőként a betegeket, a várandós nőket, valamint az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozókat oltják be. Ugyancsak az első körben kapják meg az oltást a BKV és a közüzemi vállalatok dolgozói. A második fázisban az oktatási intézmények tanulói és dolgozói kapnak oltást, ők azonban az iskolaorvostól. Harmadikként oltják be a hat hónapnál fiatalabb csecsemővel egy háztartásban élőket.

 

A fővárosnak rendelkezésére áll egy 100 millió forintos úgynevezett vészhelyzeti tájékoztatási keret, amelyhez idén még nem kellett hozzányúlni. Ennek egy részéből tájékoztatják a lakosságot a H1N1 vírussal kapcsolatos teendőkről.

 

Csaba Károly tisztifőorvos a sajtótájékoztatón közölte: ha minden vakcina célba jut, a járványnak nem lesz tere Magyarországon. Hangsúlyozta: teljesen alaptalanok azok az aggodalmak, miszerint az oltóanyag hatástalan. Mint mondta, az új típusú influenza rizikócsoportja annyiban tér el a szezonálishoz képest, hogy a H1N1 jobban veszélyezteti a fiatalabb korosztályt, a várandós anyákat, az elhízottakat, illetve a nehezen lélegző betegeket.

 

A tisztifőorvos kijelentette: jelenleg a járvány elején járunk, ezért lesz hatékony a védőoltással történő megelőzés.

 

(Forrás: budapest.hu)

 

V. Kerület Online


Szóljon hozzá Fórumon!