A Bazilikában koncertezik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

A táborzárás és a szatmárnémeti, a debreceni és a balatonfüredi hangversenyek után a budapesti Szent István-bazilikában ad hangversenyt szombaton Vásáry Tamás vezényletével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.
Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, Debrecenben idén a megszokott júliusi mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari táborát is megszervezték.

 

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával az együttes hazai és külföldi hangversenykörútra indult - közölték a szervezők. Szerdán a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Szatmárnémetiben vendégeskedett, csütörtökön pedig Debrecenben, a Kölcsey Központban lépnek föl, ez egyben a nyári akadémia záróhangversenye.

 

Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncert közben

 

Pénteken Balatonfüreden hallható műsoruk, amelyben Kodály Zoltán alkotása, a Kádár Kata után dalműve, a Háry János részlete hangzik el. A Toborzó énekes szólistája Horváth Ádám. Liszt A-dúr zongoraversenyét Érdi Tamás szólaltatja meg, végül Csajkovszkij V. szimfóniáját adják elő. A Szent István-bazilikában szombat este 9-kor kezdődő koncert jótékony célú, bevételét fiatal muzsikusok megsegítésére fordítják.

 

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart Vásáry Tamás alapította három évvel ezelőtt Kecskeméten, Kodály Zoltán szülővárosában, s az ötletből világraszóló mozgalom lett. Kecskeméten több mint 30 nemzet muzsikusaiból állt össze a zenekar, amely a városon kívül Budapesten és külföldön is bemutatkozott. Miután Kecskeméten megszűnt a Kodály világzenekar támogatása, az év elején Debrecen városa és az egyetem fogadta be a kezdeményezést. A mintegy 80 tagú ifjúsági világzenekarba a jelentkezőket az általuk beküldött DVD-felvételek alapján választották ki.

 

(Forrás: budapest.hu - Kultúrpart/ MTI)

 

V. Kerület Online


Szóljon hozzá Fórumon!