Nyárváró étrend egészséges táplálkozással

Az egészséges táplálkozás alapszabályait nyári köntösbe öltöztettük. Hogyan étkezz egészségesen most, amikor itt a zöldség és gyümölcs szezon? Tippek és trükkök egészséges étrendhez!

Ha nem teljesen tiszta a kép, akkor gyorsan összefoglaljuk az egészséges táplálkozás alapjait. Ezek olyan egyszerű állítások, amiket aztán a saját életritmusodhoz, a család programjaihoz és az ízlésedhez tudsz igazítani

 

- Étkezz változatosan, rendszeresen: amellett, hogy a változatosság gyönyörködtet, így könnyebben jut hozzá a szervezeted a különféle vitaminokhoz és egyéb tápanyagokhoz

 

- Egyél naponta többször zöldséget és gyümölcsöt!

 

- Lehetőség szerint válaszd a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut és tésztaféléket, rizst

 

- Fogyassz megfelelő mennyiségű fehérjét, de válaszd a sovány húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket

 

- Igyekezz alacsonyan tartani a só mennyiségét!

 

- Víz, víz, víz! Ne feledd, hogy a rendszeres folyadékpótlás az egészséges életmód egyik alapja

 


Változatos, egészséges táplálkozás, sok gyümölccsel és zöldséggel


A gyümölcs- és zöldségfélék egész évben jelentős részét teszik ki az egészséges étrendnek. Télen kevésbé szúr szemet, ha kevesebb nyers saláta vagy friss gyümölcs kerül az asztalra, hiszen úgysincs szezonja. Most azonban nincs kibúvó!


Az idénygyümölcsöket nem lehet kihagyni! Még a legválogatósabb gyerekek is elgyengülnek a cseresznye, a barack, a málna látványától. De ne csak nekik kedvezz, a felnőtteknek is jár a nyári vitaminbomba. Csipegessetek egy tálból friss, ropogós gyümölcsöket, és beszélgessetek egy jót!


A zöldségeket is fogyasszátok most minél többször nyers formájukban. Ha már ötször ettél nyárias salátát a héten, akkor hétvégére tervezzetek grillezést! Szinte minden zöldségféle nagy barátja a grillrácsnak. Próbáld ki a cukkínit, a gombát és a répát!


Gyors pácunkkal már egy óra alatt igazi ínyencséget varázsolhatsz
Hozzávalók a páchoz: 1 dl tej, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd préselt fokhagyma, só, bors, emellett ha szép színes pácot szeretnél 1 kávéskanál Maggi Piros Magyaros Ízvarázst is tehetsz bele. Öntsd le a zöldségeket a kikevert páclével, majd érdemes egy órára hűtőbe tenni a tálat. A maradék páccal sütés közben is locsolgathatod őket!


Teljes értékű gabonák az egészséges étrendben


A rostok fogyasztása az egészséges táplálkozás egyik pillére. A zöldségek és gyümölcsök mellett a teljes értékű gabonafélék rosttartalma támogatja az egészségünket. Érdemes az egész család étrendjét úgy szervezni, hogy fokozatosan egyre több teljes kiőrlésű pékáru, köret kerüljön az asztalra.


A szendvicsekhez vegyél magos, teljes kiőrlésű zsemlét, kiflit is. A nyári kirándulásokhoz készítsetek zabos kekszet otthon ropogtatnivalónak. Ha már a zabbal barátkoztok, akkor friss gyümölcsből, tejből és teljes kiőrlésű zabból gyors és finom nyárias reggelit készíthetsz az egész családnak.


Hús, felvágott, tejtermék – soványan, fűszeresen


Még a klasszikus magyaros konyha nagy kedvelői is egyetértenek abban, hogy a nyár a soványabb húsok, a könnyebb ételek szezonja. Ilyenkor lehet bevezetni a kevés hozzáadott zsiradékkal készült fogásokat a menübe. Készíts grillezett, párolt ételeket, vagy próbáld ki a sütőzacskót!


A tejtermékeknél is érdemes az alacsony zsírtartalmúakat választani. Variálj sajtos, túrós, tejfölös és zöldséges recepteket! Csinálj párolt gombát sajttal szórva, vagy tejfölös rakott egytálételeket sok zöldséggel, ha nincs kedved hosszan a tűzhelynél állni!
Elő a zöldfűszerekkel! Most könnyen elérhetőek frissen is, akár nevelhetsz az ablakban, balkonládában is saját fűszerkertet. Inkább kevesebb sót használj!

 

Hidratálj!


Ez a szabály nyáron különösen fontos! Igyál rendszeresen folyadékot az egészséges életmód jegyében. Legjobban akkor jársz, ha sok vizet fogyasztasz, de azért egy jó málnaturmix is belefér uzsonnára vagy friss mentás limonádé a grill vacsorához.


Számold napközben hány pohár folyadékot ittál. Legalább nyolc pohár lenne a cél, de nagy melegben, sportolás közben ennél többre lesz szükséged!