Új irattárat adtak át Budapesten a digitalizációnak köszönhetően

A digitalizáció számos szakma és iparág tevékenységét kezdte el megváltoztatni, a fejlesztések pedig tovább folytatódnak. 

Budapesten új irattárat adtak át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH), köszönhetően a digitalizáció térnyerésének. A digitalizáció teljesen megváltoztatta az irattárak működését, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne komoly jogi, szellemi vagy tudásmegőrző jellemzője az intézménynek. 

Korábban az iratokat széttagolva, szétszórva és nem a legideálisabb körülmények között tudták csak elraktározni az irattárak, a fejlesztések eredményeképp azonban már megfelelő hőmérsékletben és fényben tárolhatók ezek a fontos dokumentumok.

irattar_torzs_bpn

A digitalizáció megkönnyíti a dokumentumok tartását


A beruházás ahhoz is hozzájárul, hogy a publikus és titkos iratok külön legyenek választva, ezáltal pedig a digitalizáció is könnyebben megoldódik. Az új irattár 1000 négyzetméteren lett kialakítva és a legmodernebb technológiákat képes biztosítani. 

Mivel a raktárban 300 ezer iratot őriznek majd és azokat nem lehet kivinni az épületből, így a dokumentumokat minden ügyfélnek és igénylőnek elektronikus formában küldik ki.

A járvány megjelenése óta egyébként egyre több szolgáltatást nyújt online térben a hivatal, többek között az elektronikus formában benyújtott iratok aránya is 54 százalék felé emelkedett. 

Forrás és képek: MTI
CS.SZ.