H I R D E T É S

Budapest hírek

Pálinkafőző otthonra - bárki főzhet díjnyertes pálinkát

Pálinkafőző otthonra - bárki főzhet díjnyertes pálinkát

Nem boszorkányság a pálinka készítése, csak rendelkeznünk kell egy jó főzővel, és oda kell figyelnünk az alap tudnivalókra.

Igazi magyar kultusztárgy

Egy nem is annyira bonyolult szerkezettel mi is ápolhatjuk otthon a magyar hagyományokat. Kevesen tudják, de pálinkának csak a Magyarországon főzött gyümölcspárlatokat lehet nevezni, azaz ez az elnevezés védett.

Idehaza több mint kétezren foglalkoznak otthon pálinkafőzéssel, tavaly ennyi készüléket vettek nyilvántartásba.

 

Ha otthoni nedűvel töltenénk fel a pálinkásüveget, akkor szerezzünk be egy pálinkafőzőt, és elkezdhetjük megtanulni, hogy készítsünk igazi jó italt a cefréből. Nem árt persze pár további eszközt is beszerezni, például fokolót.

 

Mire kell ügyelni a pálinkafőző üst kiválasztásakor? Valójában egy egyszerű elven működik az összes készülék. A lepárló edényben kell hevíteni a lepárlandó anyagot, a cefrét. A művelet során a különböző forráspontokat kihasználva az egyes összetevőket szétválasztjuk.

 

A dupla falúban nem kozmál oda a főzet

A dupla falú készülékkel könnyebb dolgunk van, ebben ugyanis nem fog leégni a cefre. Az egyszerűbb, hagyományosabb pálinkafőzők szimpla falúak, ezekben alulról melegedik a párlat, és odaéghet az üst alján a gyümölcs. Ám ha nagyon odafigyelünk, ezekkel is készíthetünk remek pálinkát. Léteznek ma már leégésgátlóval ellátott szimpla falú berendezések is.

A profik csak és kizárólag a réz üsttel rendelkező főzőket ajánlják: az anyag tekintetében nem érdemes megalkudni. A réz ugyanis katalizátorként elősegíti az aromaanyagok elpárolgását, és egyes káros összetevőket meg is köt, ezáltal tisztítja is a párlatot.

 

Pálinkafőző otthonra

 

A pálinka egyik klasszikus típusa a nagy közmegbecsülésnek örvendő ‘kisüsti’, amely kis üstben, legalább kétszeres lepárlással készül - ilyen például a szatmári szilvapálinka. Kisüsti eljárással készül egyébként a tequila, vagy a malátawhisky is.

Az igazi profik azt is tudják, a gondos munkával elkészített főzetet nem szabad azonnal meginni, mert szinte ihatatlanul erős, és kissé ízetlen, hanem pár hónapig pihentetnünk kell. Az biztos, hogy próbára teszi a türelmet ez az időszak, de a végeredményként kapott élvezetes, értékes ital igazán megéri.

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó