H I R D E T É S

Budapest hírek

Miért fontosak a légtisztító berendezések?

Miért fontosak a légtisztító berendezések?

Néha nem tudjuk, mitől érezzük rosszul magunkat zárt térben, mi az oka például a fejfájásunknak. A levegő minősége sokat jelent a komfortérzetünk szempontjából, és érdemes ott, ahol sok időt töltünk - otthon, munkahelyen - a tiszta levegőt biztosítani.

Nem old meg mindent az ablaknyitás

 

Az elhasznált levegőt általában szellőztetéssel szoktuk cserélni, de előfordulhat, hogy a kinti levegőt nem is érdemes beengedni. Ha például benzinkút közelében, forgalmas csomópontnál lakunk, akkor bizony nem sok oxigénhez jutunk egy szellőztetéssel.

 

Máskor a kinti hideg, vagy a csapadékos időjárás akadályozhat meg abban, hogy friss levegőt szívjunk. Esetleg éjszaka alvás közben nem tudunk a szellőztetésre sort keríteni.

 

Az utóbbi években feltűnően sokan szenvednek légúti betegségtől a forgalmas, szmogos, télen ködös városokban. Főleg a gyerekek érzékenyek a szennyeződésre. Egyértelmű jel az asztma, de az el nem múló köhögés sem mindig betegség, fertőzés eredménye.

 

A légkezelő rendszerek alkalmasak arra, hogy - szaknyelven - megfelelő légállapotot biztosítsanak egy zárt helységben. Fontos a nedvességtartalom optimálisan tartása, továbbá a tisztítás, forgatás.

 

 

Azt érdemes tudni, hogy a légtisztítók kiszűrik a szennyeződéseket, javítják a levegő minőségét, de oxigént nem juttatnak a szobába. Ha például gázbojlerünk van, akkor a megfelelő szellőztetés - akár szellőző rés vágása a nyílászárókba - fontos a helység biztonságos használatához.

 

A légtisztító mégis igen fontos eszköz, mert számos kellemetlen és egészségtelen elemtől - portól, dohányfüsttől - megszabadítja a levegőt. Kevesen tudják, de a gyertya füstje is káros, és a füstölő füstjének belélegzése sem igazán tesz jót.

 

A nedves ruha teregetése nem igazán párásít

 

Ha párásítjuk a fojtogatóan száraz levegőt, azzal ősszel-télen, amikor sokat vagyunk bent, rengeteget teszünk az egészségünkért.

 

A túl száraz levegőben akadálytalanul kering a por. Ezt egy megfelelő berendezéssel könnyedén kezelni tudjuk. Az a legjobb, ha mérni tudjuk a páratartalmat. A legideálisabb az 50 százalékos páratartalom, ennél nedvesebb levegő sem tesz jót.

 

Ha penészes a lakás a túl sok nedvességtől - ez is előfordulhat ősszel-télen, ‘túl jó’, légmentesen záró szigetelés mellett -, akkor páramentesítőre lesz szükségünk.

 

A szennyező anyagok, a por kezelésére kétféle gépet is beszerezhetünk. A légtisztító kiszűri a felesleges részecskéket, a profi berendezések még a baktériumokat is ‘befogják’.

 

A másik megoldás a légmosó, amely mindemellett nedvesíti is a levegőt. Az eredmény a tiszta, párás levegő, ami semmilyen megbetegedésnek, rossz körérzetnek nem hagy teret.

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó