H I R D E T É S

Hírek

Jubileumot ünnepel a Szent István Bazilika

Jubileumot ünnepel a Szent István Bazilika
160 éve rakták le a Szent István Bazilika alapkövét. Az V. kerület szívében helyet foglaló épület munkálataihoz 1851. október 4-én láttak hozzá.
A Belváros-Lipótváros egyik büszkeségének számító Szent István Bazilika Budapest legnagyobb temploma, mely több évtized alatt nyerte el véglegesnek számító formáját. A tevezéssel a városi tanács először Hild Józsefet bízta meg 1845-ben, majd halála után Ybl Miklós vette át a szerepét. 1868-ban baleset miatt hét évre leállt az építkezés, ugyanis a pillérek nem bírták a kupoladob súlyát és leszakadtak. Ybl átdolgozta Hild terveit, majd 1875-ben újraindultak a munkák.

Több mint másfél évszázada kezdték építeni

Több mint másfél évszázada kezdték építeni

Ybl Miklós 1891-es halála után Kauser József vezette a kivitelezést. 1905 végén Kohl Medárd esztergomi segédpüspök felszentelte a Bazilikát, a zárókövet pedig 1906. december 8-án helyezték el Ferenc József jelenlétében. Az épület a II. világháború alatt súlyosan megsérült, 1947-ben leégett a tetőszerkezete, majd 1980 körül egy vihar a burkolatot is károsította. A rekonstrukciós folyamat 1984-ben indult el, s csaknem 10 év után, 2003 augusztusában fejeződött be.

A Szent István Bazilika 2001 óta az egyház tulajdonában van, befogadóképessége pedig akár 10 ezer fő is lehet. Az épület Szent Jobb kápolnája őrzi Szent István, az első magyar király jobb kézfejét.

(mti)

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó