Egyre többen érdeklődnek a gödöllői Magyar-Agrár és Élettudományi Egyetem képzései iránt

A 2021/2022 évi felvételizők közül az agrár szakterületen továbbtanulni akaró diákok a Magyar-Agrár és Élettudományi Egyetem képzéseit jelölték meg első helyen az Oktatási Hivatal által közzétett információk alapján. A kaposvári agrárképzés is népszerű, ide az Agrár és Környezettudományi Karra 87,7%-kal több a jelentkező az előző évhez képest.

A gödöllői egyetem által oktatott szakok szorosan kapcsolódnak az agráriumhoz és az élelmiszergazdasághoz, melyek szakmai kihívásokra jelenthetnek megoldásokat. A gazdaság-újraindítási akcióterv keretében egyre több forrás érkezik a felsőoktatásba, ezzel együtt párhuzamosan növekszik a jelentkezők száma is- tudható meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. Ez a hozzáállás mutatkozik meg egyre több pályakezdő körében is, mert sokan az agrárképzésekben látják meg a szakmai lehetőséget. 

 
A felvételi statisztikai adatok alapján 6438 diák tervezi folytatni megkezdett tanulmányait az agrár szakképzés területén, közülük 4264 fő jelölte meg első helyen a szakterületet. A jelentkezők közül 2101 fő a gödöllői Magyar-Agrár és Élettudományi Egyetem valamelyik agrárképzésére jelentkezett. Ez a jogelőd intézményekre jelentkezők számához képest 20,82 %-os növekedést jelent az előző évekhez képest.

Az egyetemen a legnépszerűbb alapképzés a nappali, államilag finanszírozott élelmiszermérnöki szak, melyet 395-en, közel kétszer annyian jelöltek meg a 200 fős keretszámhoz képest. A másik népszerű szak a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés nappali képzési formában, állami támogatással. Erre a szakra 2,5-szer annyian, összesen 357 fő jelentkezett, mint amennyit felvettek.

A több tudományági szakterületet felvonultató egyetem nemcsak az általános felvételi eljárásban emelkedik ki, mert az Oktatási Hivatalnál megtekinthető információk alapján a harmadik legnépszerűbb intézmény volt a 2020/2021-es keresztféléves jelentkezési időszakban is.

A MATE képzéseit tavaly 3600-an, idén pedig 4000 fő jelölte meg első helyként. A tanulási kedv egyre jobban növekszik, mely a hazai felsőoktatásra is kiterjed. Idén 11%-kal, több mint 10 ezer fővel többen jelentkeztek.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor szerint a MATE-ra felvételt nyert diákokat példátlan infrastruktúrával és oktatási színvonallal várják, mellyel részesei lehetnek az egyetem megújulásának. Az intézmény legfontosabb célja, hogy megújuló képzési kínálattal és modern gyakorlati ismeretekkel, nemzetközi tapasztalatszerzés biztosításának lehetőségével hozzájáruljanak a munkaerőpiaci elhelyezkedésükhöz. Egy 2017 évi felmérés alapján az egyetemről a munkaerőpiacra kerülő frissdiplomások kezdő fizetése meghaladta a 300 ezer forintot.

Az agrárium és vidékfejlesztés egy olyan gyorsan fejlődő képzési és tudományterület, ahol emelni és korszerűsíteni kell a tudásszintet, ehhez pedig szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzésekre, mellyel erősíthetik az agrárszakmák iránti elkötelezettséget. A 2021 februárjában alakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ezeket a célokat fogalmazta meg és biztosít képzést hazánkban és külföldön egyaránt, több mint 13000 hallgatónak.
 

BG

Forrás: Gödöllői Hírek