Átalakul a támogatási rendszer: a Pest megyei cégek lehetnek a nyertesek

Elfogadta a 2022-2027-es időszakra vonatkozó regionális támogató szabályokat az Európai Bizottság, amelynek értelmében nagy lehetőség előtt állnak a Pest megyei cégek. Az új szabályok szerint a térség leválik Budapestről, ezáltal önállóan is támogathatóvá válik, ennek eredményeként a mindeddig jellemző 0% helyett, akár 70%-os támogatást is kaphatnak - derült ki a Via Credit összegzéséből. 

Az Európai Bizottság még áprilisban elfogadta a 2022-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatását, amely támogatás célja az egyes régiók gazdasági leszakadásának megakadályozása, vagy felzárkóztatása. Az új pályázati rendszer szerint a Pest megyei cégek nem lesznek hátrányban, ahogy az az előző ciklus alatt volt, sőt ők lesznek a legnagyobb nyertesek az új iránymutatásnak köszönhetően. 

A megye vállalatai eddig jellemzően 0%-os támogatást kaptak a rendszer által, 2022. január 1-től azonban akár 50-70%-os támogatás is megilletheti őket. Az elfogadott iránymutatás részletei azonban még nem tekinthetőek hivatalosnak, a Kormánynak és a Bizottságnak még minden részletet jóvá kell hagynia ezzel kapcsolatban - hangsúlyozta a magyar kormány hivatalos oldala. 
 

pestmegye_ujtamogatas

Az új regionális térkép nyertesei egyértelműen a Pest megyei cégek 

A regionális támogatási térképpel határozzák meg, hogy az egyes országok egyes területi régióiban beruházó vállalatok számára mekkora beruházási állami támogatás nyújtható maximálisan. 

A megye vállalkozásai eddig kizártak voltak a támogatási rendszerből, az új regionális térkép szerint 2022-től azonban már bármely Pest megyei cég pályázhat a támogatásra. A projektek beruházási költségeit akár 70%-ban is megtérítheti ezáltal nekik az unió. 

A Via Credit ügyvezető igazgatója, Papadimitropulosz Alex szerint az új rendelkezés komoly dilemma elé állíthatja a pályázni kívánó cégeket, hogy hogyan időzítsék a nagyobb beruházásaikat: “Ma nulla támogatás mellett vagy jövőre akár 70% támogatásért cserébe.” - idézi a Portfolio a Via Credit ügyvezető igazgatóját. 


Forrás: Portfolio

CS.SZ.