A Budakeszi Vadasparkban fejlesztéseket hajtanak végre az újranyitásig

Több ezer látogató várja, hogy megnyithassa újra kapuit a Budakeszi Vadaspark. A járvány okozta zárás ellenére sem tétlenkedtek a dolgozók, mert támogatásokkal olyan fejlesztéseket hajtottak végre, mellyel minden korosztály kedvét leli a vadasparkban. Az újítások a Pilis Parkerdő Zrt, Örökerdő Alapítvány és az Agrárminisztérium segítségével valósult meg.

A kényszerpihenő 2020. november 11-én kezdődött, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bezáratta a vadasparkokat is. A leállás 5. hónapja tart, de a dolgozók nem voltak tétlenek a zárás ideje alatt sem, mert számos újdonsággal várják vendégeiket az újranyitást követően. A vadaspark küldetésének tartja, hogy minden korosztállyal interaktív és játékos formában ismertesse meg a Kárpát-medence őshonos élővilágát.
 

Új lakhelyet kapnak a madarak

A Budakeszi Dinópark és a vadaspark közötti terület röpdékkel bővült a madarak számára. A munkafolyamatok befejezése után a madarak fogják használni, a látogatókat pedig egy látványos sétaúton fogják körbe kalauzolni. A hóbagolypáros Bella és Belizár is átköltözik, mert a régi helyüket egy új, 80 főnek helyet adó, fedett foglalkoztatótér vette át. Ez az építmény a Pilisi Parkerdő kivitelezésében, VEKOP-pályázat keretében valósult meg.
 
 
Új fajleíró táblákat helyeznek ki

Annak érdekében, hogy a gyerekek és felnőttek játékosan tanulják meg az állatok tulajdonságait, egyedi piktorgrammokkal ellátott fajleíró táblákat csináltattak, melyet 30 féle állatfaj kifutója mellé helyeztek ki. A vadaspark gondolt a külföldi látogatókra is, mert angolul is elolvashatják a táblákat. A beruházást az Agrárminisztérium támogatta.
 
Több a zöld játék

A "Bárcsak erdész lehetnék" játszótér a kicsik legnagyobb örömére faállatokkal, homokozóval és állatnyomokkal bővült. A játszótér mellett a Kneipp mezítlábas tanösvényen pedig megtapasztalhatják a természet valódi érintését a gyerekek. A beruházás az Agrárminisztérium finanszírozásával valósulhatott meg.
A muflonok kifutója mellett interaktív oktatótáblákon az erdő világáról, szerepéről és fontosságáról tájékozódhatnak a vendégek. A hazai erdők állat- és növényvilágát, az örökerdő gazdákodás alapjait és az erdészek munkáját a "Legyen az erdő mindenkié!" sorozat táblái mutatják be. A Pilisi Parkerdő Zrt támogatásával megvalósult fejlesztések nem érnek véget, mert új játszóteret és esőbeállókat is létesítenek a Szilfa-tisztáson.
A vadaspark dolgozói remélik, hogy hamarosan újra találkozhatnak a vendégekkel és minél előbb kipróbálhatják az újdonságokat. Addig is érdemes követni őket a közösségi média felületeken, ahol rendszeresen online közvetítéseket tartanak.
 
BG
Forrás SeniorPlus