H I R D E T É S

Budapest hírek

Vetés a kézi vetőgéppel

Vetés a kézi vetőgéppel

Vetőgép munkában a szántóföldön

 

„Ki mint vet, úgy arat.” – tartja a bölcs mondás, nem véletlen. A vetőmag minőségén, a vetés időpontjának kiválasztásán, a magok megfelelő elvetésén múlik a leendő termés.

 

A vetésről általánosságban

 

A kerti munkák során az egyik leglényegesebb pont a vetés, mely során a magvakat a talajba juttatják, a vetőágyak pedig lezárásra kerülnek. A régi időkben a vetést kézzel, egy nyakba akasztott terítőből, vagy zsákból végezték, napjainkra azonban már ezt a folyamatot is gépesítették. Az első vetőgépek a 20. század elején jelentek meg. 

 

Háromféle vetési módot különböztetünk meg: szórva vetésről akkor beszélünk, amikor lényegében kézzel, vagy műtrágyaszóró géppel a talaj felszínére szórják a magvakat, majd bedolgozzák a talajba. A sorba vetés során a sorok közti távolság azonos, a tövek távolsága azonban nem. A szemenkénti vetés során szemenkénti vetőgéppel a sortáv és a tőtáv is azonos.

 

A talajművelés, talajelőkészítés során a földet gyomláljuk, fellazítjuk, majd időt biztosítunk a leülepedésre. A vetés időpontjának kiválasztása kritikus a sikeres folyamat szempontjából: a megfelelő talajhőmérséklet és csapadék elengedhetetlen az eredményes vetéshez.

 

Vetési teendők az év szinte minden szakaszára eshetnek a tél kivételével. Tavasszal jellemzően napraforgó, kukorica, borsó; nyár végén repce, lucerna; ősszel pedig őszi búza, őszi árpa, stb, vetésének jön el az ideje.

 

A képen egy szántóföldön egy vetőgép látható.

 

Egysoros kerekes vetőgép

 

Kinek ajánlott a kézi vetőgép használata?

 

A vetés folyamatának megkönnyítésére alkalmazzuk a kézi- illetve a gépi vetőgépeket. Megkülönböztetünk vontatott, felfüggesztett vagy rászerelt, illetve kombinált gépeket is. 

 

A kézi vetőgép a nem nagyüzemi, kertekben, kisebb veteményesekben felmerülő vetési munkálatok egyszerűsítésére szolgál. Használata ajánlott mindenkinek, aki szeretné könnyedén, pontosabban, alaposabban elvégezni a munkálatokat.

 

A kézi vetőelemeknek számtalan fajtáját különböztetjük meg. A legegyszerűbb, kézi, kanalas vetőgép gazdaságos megoldást nyújt azoknak, akik kisebb területet szeretnének megművelni. Létezik egy, és többsoros verziója is. A gépi kanalas, szemenkénti vetőgép kivitelezésénél többféle megoldást is találhatunk: például az egyes vetőegységek csatlakozhatnak csuklós karokkal a vonógerendához, így az elemek egymástól függetlenül működnek és követik a talajfelszín egyenletlenségeit.

 

 

Bármelyik mellett is döntünk, ügyeljünk rá, hogy megbízható helyről vásároljuk a gépet, hiszen ideális esetben hosszú ideig lesz majd hű társunk munkálataink során.

 

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Partnereink

Partner logó