H I R D E T É S

Budapest hírek

Utasbiztosítással vagy anélkül?

Utasbiztosítással vagy anélkül?

Azt gondolnánk, a külföldi utak előtti biztosítás egy kellemetlen plusz költség, de ez nem pontosan így van. 

Amint történik velünk valami, rögtön kiderül, nagyon nagy kiadásoktól kímélhet meg bennünket ez a pár ezer forintos ‘befektetés'.

 

Az ezerszeresét is elbukhatjuk

 

Minden biztosítás olyan szolgáltatás, ami ablakon kidobott pénznek tűnhet, ha nem történik velünk semmi, ám ha mégis, anyagi értelemben életmentő lehet.

 

Vannak, akik bíznak a jó szerencséjükben, és nem kötnek utasbiztosítást. Ha kiugrunk Parndorfba és este jövünk vissza, valóban hanyagolhatjuk ezt a tételt. Ám már egy hosszú hétvégén összejöhet valamilyen kellemetlenség. Egy 2016-os felmérés szerint az utazók 15,4 százalékával történt olyan gond, ami 30 ezer forint feletti plusz költséget okozott.

 

Mikor és mire köthetünk?

 

A poggyászunk vagy külön értékes tárgyak eltűnésére, megrongálódására is bebiztosíthatjuk magunkat. Érdemes erre gondolnia annak, akinek például a munkájához nélkülözhetetlen egy tablet, vagy nagy értékű fényképezőgéppel utazik.

 

Ne csak az útvonalat tervezzük meg hanem a költségeket is.jpg

 

Amin akkor sem érdemes spórolnunk, ha nagyon szorosra húzzuk a nadrágszíjat, az a balesetekre és betegségekre vonatkozó biztosítás.

 

Van, amiért nem kell fizetnünk az EU-ban

 

Jó tudni, az Európai Unióban alapból biztosítottak vagyunk, de az adott ország egészségügyi ellátási rendszerének szabályai szerint. Ha az adott helyen egy kórházi nap mondjuk 60 euro, akkor nekünk is annyiba fog kerülni.

 

A síbalesetek külön kategóriába tartoznak. A helikopteres illetve hegyi mentések kimondottan nagy összegbe kerülnek az alanynak, részint, mert így igyekeznek a helyi hatóságok némi fegyelemre szoktatni a túrázókat és síelőket.

 

A kismamák még az extrém sportolóknál is bonyolultabb kategóriába tartoznak. Szinte sehol nem lehet kötni a terhesség 28. hete utáni utazásokra utasbiztosítást, vagy csak külön kitételekkel. Például minden költséget fedez a szerződés, de a koraszülés esetén felmerülő egészségügyi kiadásokat nem.

 

Egy életen át törleszthetünk egy lábtörést

 

Mindenképpen költsünk egészségügyi biztosításra, ha az USA-ba utazunk. Itt a gyógykezelés ára többmillió forintra is rúghat. Ezt érdemes komolyan venni: egy törés ellátásáért akár egy kisebb lakás árát is kifizethetjük.

 

Nem véletlen, hogy számos biztosításnál ki van kötve, hogy ‘világszerte, kivéve az Egyesült Államokat’, így ide általában más típusú szerződést kell kötnünk. Az utasbiztosítás Amerikába komolyabb befektetés, mint bárhova máshova, ám természetesen megéri.

 

Mindig nézzük meg biztosításunk feltételeit, beleértve az apró betűs részt is. Nagyon fontos az utasbiztosítás tartalma: lehet, hogy búvárkodásra nem vonatkozik a szerződésünk, pedig mi pont azért utazunk ki Egyiptomba.

 

Emellett érdemes az adott ország és hazánk közti egészségügyi ellátásra vonatkozó megállapodásnak is utána nézni. Nagyon változó lehet, mi történik velünk baleset, rosszullét esetén. Mongóliában, Oroszországban, a volt Jugoszláv tagországokban, de Svájcban is csak sürgősségi kezelésre vagyunk jogosultak, minden mást drágán meg kell fizetnünk.

 

Egy biztos: ne a legolcsóbb utasbiztosítást keressük, hanem azt, ami a mi utunkra, a mi úticélunkra a legoptimálisabb.

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó