H I R D E T É S

Budapest hírek

Ünnepekre készülődve a kiegyensúlyozott étrend jegyében

Ünnepekre készülődve a kiegyensúlyozott étrend jegyében

Mérlegen az ünnepi menü. Lehet, hogy furán hangzik, de az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a karácsonyi ünnepek alatt sem lehetetlen, és még nem is kell hozzá óriási áldozatokat hozni.

A téli ünnepek szerves részét képezik a kulináris élvezetek, amihez a tradicionális ételek – Karácsonykor a töltött káposzta, halászlé, mákos és diós bejgli, vagy újév napján a lencsefőzelék – számos magyar családnál elválaszthatatlanul hozzátartoznak.

 

Az ünnepek alatt is mértékletesen

 

Sokan a karácsonyi-szilveszteri időszakban energiaszükségletüknek 2-3-szorosát is elfogyasztják, míg a mozgással eltöltött idő jellemzően nem nő. Mindennek természetes következménye, hogy ünnepek után néhány kilóval többet mutat a mérleg.

 

Az ünnepekre készülődés közepette is törekedj a rendszeres, napi ötszöri étkezésre. Lassan egyél, alaposan megrágva minden falatot, hogy elég idő teljen el a jóllakottság érzésének jelentkezéséig, így elkerülhető, hogy többet fogyassz a kelleténél.
Naponta igyál meg 1,5-2 liter folyadékot, elsősorban ivóvizet, illetve más energiamentes folyadékot (pl. cukormentes teát, limonádét). Lefekvés előtt legalább két-három órával pedig már ne egyél.

 

Egészséges ünnepi menü

 

A kiegyensúlyozott étrendbe a hagyományosan elkészített fogások beilleszthetők, amennyiben ügyelsz a mértékletességre, azonban könnyebb megvalósítani a kiegyensúlyozott táplálkozást, ha energiaszegényebb ételféleségek közül is lehet választani.Színesítsd a repertoárt! A jól bevált fogások mellett próbálj ki évről-évre más recepteket is! Ha a felhasznált alapanyagok – hal, pulyka, káposzta, mák, dió, gesztenye, lencse, stb. – tekintetében a szokásokat követed, helyezd a változatos, kevesebb zsiradékot igénylő elkészítésre a hangsúlyt.

 

De vajon mennyi az annyi?


Van, hogy jól jön egy kis külső segítség, hogy ellenőrizni tudd, jó úton jársz –e a napi menü összeállításában. Nem kell ehhez feltétlenül részletes kalória számlálásba kezdeni. A Nestlé MenüMérleg alkalmazása egyszerű, játékos formában ad iránymutatást az étrend összeállításánál.
Az alap adatok beállítása után elég, ha a képzeletbeli tányérra pakolod az elfogyasztott fogásokat, és máris megkapod az eredményt, hogy az ajánlott energiabevitelhez képest hol tartasz. Emellett tippeket és recepteket is találsz itt, amik segítségével könnyebb lesz a kiegyensúlyozott, mértékletes táplálkozás.

 

A károk enyhítése


Ha többet ettél a kelleténél, tegyél azért, hogy „ledolgozd”. A közös családi programok, társasjátékozás, tévénézés mellett is mozdulj ki otthonról, és iktass be legalább egy kiadós sétát.

 

 

Dubai Hír

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hír

Bulvár

Partnereink

Partner logó