Új vezetéstámogató technológiát tesztel a BKV

A BKV és Siemens közös fejlesztéseként létrehozott vezetéstámogató rendszert tesztelnek a fővárosi közlekedésben.

A Siemens Mobility villamosokra specializált STA-rendszere (Siemens Tram Assistant) a járművezetőket segíti abban, hogy elkerüljék a baleseteket. A vezetéstámogató rendszer felismeri a veszélyes szituációkat, amiről figyelmeztető jelzést ad a sofőrnek, hogy idejében reagálhasson.
 
A fővárosi közlekedés biztonságosabbá válhat az STA-rendszer segítségével 
 
A BKV és a Siemens Mobility közös technológiai fejlesztésével csökkenthet az emberi tényezőből fakadó elkerülhető balesetet száma és biztonságosabbá válhat a fővárosi közlekedés. A vezetéstámogató rendszert néma üzemmódban hangjelzés nélkül tesztelik az egyik Combino típusú villamoson. A járműre szerelt szenzorok a haladási irányt és a forgalmi közeget vizsgálják, valamint összevetik a gyalogosok és a többi közlekedési eszköz mozgását a villamos sebességével és irányával.
A tesztidőszakot követően a tapasztalatokat kiértékelik és továbbfejlesztik vele a rendszert.
 
Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a BKV-val szoros együttműködésben tesztelik az STA-rendszert, mely hasonló elven működik a cég által 3 évvel korábban, Postdamban bemutatott önvezető villamosáéval. A BKV mindig elhivatottan támogatta a balesetmentes közlekedést szolgáló módszereket, emiatt egyértelmű volt a projektben való részvételük.
 
A vezetéstámogató rendszer segítségével emelkedhet a fővárosi közlekedés színvonala.
 
BG
Forrás: MTI, IHO
A képek illusztrációk