H I R D E T É S

Budapest hírek

Tippek és jótanácsok nemzetközi utaláshoz

Tippek és jótanácsok nemzetközi utaláshoz

Egyre többen élnek külföldön, és a határon innen és túl is intézik az ügyeiket. Ilyenkor gyakran felmerül a deviza küldés Magyarországra vagy forint utalás külföldre. Nem kevés pénz múlhat a választott módszeren.

Kérdés, tudunk-e választani

 

Számtalan esetben kell külföldre vagy onnan ide pénzt utalni, ilyen például a távolabbi utakhoz kapcsolódó, egyénileg intézett befizetések, vagy akár egy angliai iskola tandíja. Nagy kérdés ilyen esetekben, hogy ‘kerüljön haza’ a deviza, vagy ki külföldre a forint.

 

Előfordul, hogy nincs választási lehetőség: például ha valaki idehaza eladja a lakását, és a pénzt külföldre akarja utaltatni. A pénzmosási törvény - illetőleg a hazai adóelkerülés lehetősége - miatt csak bankszámláról bankszámlára mehet egy ekkora tétel.

 

Itt már a banki pénzváltás sem kis tétel, de előfordulhat, hogy egy nem európai valutára váltásnál még csak nem is közvetlenül váltják a pénzt, hanem egy köztes EU-ra, és utána EU-ról a ‘célvalutára’ váltás is történik. Ez nem mindig derül ki egyértelműen; érdemes a rátának és az eljárásnak utánaérdeklődni.

 

Szintén kikerülhetetlenek a banki útvonalak a külföldi munkaviszony és adózás esetén járó ‘kinti’ családtámogatások esetén. Ezeket kizárólag szabályos pénzintézeti számlára küldik a hivatalok.

 

Választhatunk nulla vagy minimális költséget

 

Ám ahol nem kell a bankok szolgáltatásait igénybe venni deviza küldésnél, ott érdemes az olyan, erre a területre specializálódott szolgáltatókhoz fordulni, mint a TransferWise.

 

Ez a piacvezetők közé tartozó ún. fintech cég egy eredeti trükkel él: úgy tudunk külföldre egy adott összeget küldeni, hogy valójában a pénz az országon belül marad. Köszönhető ez annak, hogy minden országban vannak ügyfelek hasonló szándékkal, és ezeket az igényeket egyeztetik egymással - határon túlra nem mozog a pénz.

 

Sem pénzváltás, sem külföldi utalás költsége nem terhelte eredetileg ezt a szolgáltatást. Tavaly év végén rendeltek az utalásokhoz nálunk egy 310 forintos díjat, ám ez a bankok díjainál jóval barátibb.

 

Banki ügyek intézése otthonról

 

Nagy kihívó a Revolut

 

Figyelemre méltó a TransferWise nemzetközi számla szolgáltatása is. Amellett, hogy ingyenes, több pénznemben is használható. Igaz, a hagyományos banki számlákon levő védelem nincs rajta - azaz milliós tételeket nem érdemes itt parkoltatni -, de ‘belecsúsztathatunk’, mint egy tárcába akár 40 féle valutát.

 

Nem mellesleg a világ bármely tájáról fogadhatunk bármilyen költség nélkül utalást. Épp ezért a számlához jár külön európai, amerikai, ausztrál és brit IBAN/BSB és más banki azonosító.

 

Persze már cégek is jelen vannak a területen, érdemes a nekünk legjobb szolgáltatót megtalálni; sokan szavaznak például a CurrancyFair-re.

 

A TW fentebb bemutatott, közelmúltban elindult Borderless számlájára pedig remek alternatíva a Revolut számlája is. Egy szóval: egy kis tájékozódással komoly pénzeket nyerhetünk deviza küldés esetén.

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó