H I R D E T É S

Budapest hírek

Tippek a biztonságos otthonért

Tippek a biztonságos otthonért

Elektromos áram - ma már el sem tudjuk nélküle képzelni az életünket. Otthonunkban több kilométer kábel húzódik meg, látható és láthatatlan helyen, mely kényelmünket, szórakozásunkat szolgálja. Létezése nélkülözhetetlen, de meghibásodás esetén komoly gondot, életveszélyt okozhat.

Már az ókori görögök is ismerték az elektromosság jelenségét, de napjainkban használt formájának alapjait az 1700-as évek végén élt tudósok fektették le munkájukkal, majd a 19. és 20. században még nagyobb és gyorsabb fejlődésnek indult, az akkor élt villamosmérnököknek köszönhetően.

 

Divatosak a retró gömbök

 

Napjainkban minden háztartás alapja az elektromos áram. Használjuk otthon és munkánk során. A villanyszerelés nem gyerekjáték, elektromos vezetékek szakszerű elhelyezése igen fontos, ezt csak villanyszerelő végezheti. A kábelekben futó feszültség igen komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, még alacsony feszültségű vezetékek esetén is.

 

Érintésvédelem - elengedhetetlen

 

Ha valamilyen kábel megsérül, óvintézkedéseket kell tenni, hogy ne történjen személyi sérülés. Ennek érdekében a hibás vezetéket vagy biztosítékot meg kell jelölni, illetve a sérült kábelköpenyt meg kell javítani. Ezen óvintézkedések kivitelezésére szolgálnak az elektromos szigetelőszalagok. Érdemes otthon kéznél tartani őket, hogy azonnal orvosolni tudjuk a problémát. Mivel öntapadós a szalag, így könnyű kezelni, ráadásul az elektromos áramot sem vezeti, így nagyszerű megoldás, amíg a segítség meg nem érkezik.

 

Tűzvédelem - erre is gondoljunk

 

A háztartási tüzek egy része az elektromos balesetekből adódik. A vezetékek felmelegednek a rajtuk átfolyó áram következtében. A túlmelegedéstől a lakás vezetékrendszerét és az elektromos háztartási berendezéseket biztosítékok, megszakítók, a hálózati csatlakozókat földelés védi. Ám a biztosítékok elromlanak, a vezetékek elöregednek, a készülékek elavulttá válnak, a dugaljak túlterhelhetők. Mindez tüzet okozhat. Ha egy kábel megsérül, akkor érdemes olyan szigetelőszalagot használni, mely önkioltó anyaggal ellátott. Ez tűzgátló hatású, általa a láng meghatározott időn belül elalszik.

 

Életbevágó!Csak szakértő szereljen elektromos berendezéseket

 

Mi a teendő, ha mégis tűz keletkezik?

 

Ha a meghibásodott készülék még is kigyullad, akkor azonnal áramtalanítani kell. Ezt vagy a biztosíték lekapcsolásával, vagy a gép elektromos áramból való kihúzásával érhetjük el. Áramtalanítás előtt a rossz masinához nyúlni életveszélyes! Ha áramtalanítottunk, akkor a tüzet azonnal el kell oltani tűzoltópokróccal, vagy házi tűzoltó készülékkel. Ha egyedül nem boldogulunk, akkor mielőbb segítséget kell hívni.

 

Amennyiben a vezeték meghibásodását időben észrevesszük és orvosoljuk, akár ideiglenesen elektromos szigetelőszalaggal a segítség megérkezéséig, akkor elkerülhetjük a baleseteket.

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó