H I R D E T É S

Budapest hírek

Talajművelés rotációs kapával

Talajművelés rotációs kapával

Akiknek már van rotációs kapájuk, azok esküdnek rá, akiknek meg nincs, nem is tudják miről maradnak le. Azaz mennyire könnyíthetnék meg az életüket, ha használnák. Mire és miért jó a rotációs kapa?

A rotációs kapa, azaz rota kapa vagy kapálógép nagyon hasznos kerti gép, amely bizonyos talajművelési feladatokat meggyorsít és megkönnyít, így időt és energiát spórolhatunk meg vele.

 

A feladatok és időszakok

 

Ültetési időszakban a rotációs kapával előkészíthetjük a magágyást, illetve másodvetés előtt is használhatjuk erre. Ezen kívül a föld fellazítására is alkalmas, de a gyomtalanítást is megkönnyíti valamint segítségével beforgathatjuk a termőföldbe a szerves trágyát.

 

Sőt! Évszaktól függően más-más feldatokra is alkalmas, ugyanis egyes típusok fűnyíróként is működhetnek és hóekeként is funkcionálhatnak. Ebből is látszik, hogy több feladatra is alkalmas és hosszú távon alkalmazható, így biztosan gyorsan behozza az árát, mert nem kell mindenre külön gépet használnunk a kert gondozása, ápolása során.

 

Ugyanakkor fontos, hogy a szakemberek szerint nem szabad gyakran, nagy fordulatszámon vagy száraz talajon használni a rotációs kapát, mert romboló hatással lehet a talaj szerkezetére.

 

Megművelt föld

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

 

A rotációs kapákról azt kell tudni, hogy többféle teljesítményű modell közül választhatunk, a gyártók törekednek arra, hogy minél könnyebb és jól irányítható gépekkel álljanak elő. Csak olyan rotációs kapát vásároljunk, amelyet vihetünk szakszervizbe és kaphatóak hozzá alkatrészek. A Primanet kínálatában a rotációs kapa többféle típusban is kapható, legyen szó benzines vagy akár elektromos motorral rendelkező változatokról.

 

A kisebb méretű, elektromos kapálógépek könnyebbek és kisebb kapálási szélességűek (kb. 15-20 cm), egyszerűbben lehet velük közlekedni. Kisebb földekre, kertekre ideális választás.

 

A benzines kapálógépek általában nagyobb teljesítményűek. Vannak a közepes 40-50 cm kapálásszélességűek, és a nagyobb, 90-100 cm-es változatok is. Az utóbbiak már a profi, 6-10 lóerős kapálógépek kategóriájába tartoznak. Bár az áruk már magasabb, de nagy előnyük még, hogy az alapgéphez különböző kiegészítők is vásárolhatóak: az a bizonyos hóeke vagy fűnyíró adapter, amit már említettünk.

 

Ne felejtsük el, hogy a kert vagy a veteményes mérete befolyásolja, hogy mekkora teljesítményű és kapálásszélességű rotációs kapát érdemes vásárolnunk. Illetve, hogy ki és hányszor, mennyi ideig fogja használni, így jó, ha figyelünk a gép zajszintjére és rezgéscsillapítottságára is, valamint, hogy milyen sebességgel lehet vele haladni munka közben.

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó