H I R D E T É S

Budapest hírek

Szimbolikus karácsonyi ajándék a Betlehemi Jászol kiállítás

Szimbolikus karácsonyi ajándék a Betlehemi Jászol kiállítás

Megnyílt a 26. Betlehemi Jászol című pályázat anyagát bemutató kiállítás a Duna Palotában. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kiállítás egy szimbolikus karácsonyi ajándék hazánknak és a kárpát-medencei magyarságnak.

Németh László kiemelte, hogy 26 évvel ezelőtt sikerült olyan hagyományt teremteni, amely kiállta az idő próbáját. Úgy vélte, hogy ez kiváló lehetőség arra, hogy a legkiválóbb magyar kézművesek mutatkozzanak be, idén pedig nagyon sok pályázat érkezett be. "Az 5 éves óvodástól a nyugdíjasig, az egyéni kézművestől az alkotócsoportokig mindenki pályázott. Közel 100 alkotást állított ki a szakmai zsűri bírálata alapján az AMKA, A Magyar Kézművességért Alapítvány."

 

 

Elmondta, hogy az adventi időszakban a karácsonyi készülődés örömét idézi meg a kiállítás, amelyből ötleteket is lehet meríteni ajándékokhoz. Az AMKA kapcsán kiemelte, "olyan kiváló intézménnyé vált, amely felbecsülhetetlen értékű szerepet tölt be a magyar művészeti kézműipar, tágabb értelemben a magyar nemzeti kultúra szempontjából". Interjú keretében elmondta, hogy idén Magyarország díszvendége a vatikáni 100 Betlehem kiállításnak, melyet a pápa is megnézett és megköszönte a magyar részvételt.

 

 

Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében felidézte, hogy az első betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki az itáliai Grecció városban 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd elevenítse fel Jézus születésének történetét.

 

 

Véleménye szerint kötelességünk a magyar néphagyományokat, a vallástörténeti emlékeket tovább éltetni, illetve elősegíteni, hogy a következő generáció is megismerhesse. "Ezek az emlékek szebbé, meghittebbé varázsolják az ünnepeket" - hangsúlyozta. A tárlaton számos betlehemet tekinthetnek meg az érdeklődők, egyes tájegységek jellegzetességeit is. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett, amelyek megjelenítik a betlehemezés népszokásait, a betlehem szereplőit, az adventi ünnepkört, vagy a mának szóló betlehemi üzenetet fogalmaznak meg.

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó