Stratégiai együttműködést kötött az OTP és a SambaNova Systems

Az OTP Csoport és a SambaNova Systems közösen fejleszti ki Európa leggyorsabb szuperszámítógépét a mesterséges intelligencia segítségével.

Az OTP Csoport és a SambaNova Systems stratégiai együttműködési megállapodása a szuperszámítógép megalkotására terjed ki, melynek célja, hogy mesterséges intelligencia (MI) segítségével továbbfejlesszék a pénzügyi szolgáltatásokat. A rendszer támogatásával a világ egyik legfejlettebb nyelvi modelljét alkotják meg.
 
A mesterséges intelligenciának egyre fontosabb szerepe van 
 
Az OTP Csoport azért választotta partnerének a SambaNova Systems-t, mert a vállalat piacvezető a mesterséges intelligenciával működő alkalmazások futtatásához szükséges szoftverek és hardverek megalkotásában. A cél, hogy létrehozzák a világ egyik legfejlettebb nyelvi modelljét, amihez egy rack szerverre és a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT-jére támaszkodó MI-rendszerének üzembe helyezésére van szükség.
 
Csányi Péter vezérigazgató-helyettes, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezetője szerint a szuperszámítógép létrehozásával olyan fejlesztés valósul meg, amely támogatja a GPT-3-szintű nyelvi modul megalkotását, amivel egyedülálló magyar nyelvi modul jön létre. Később azoknak az országoknak a nyelvei is sorra kerülnek, ahol az OTP Csoport jelen van.
 
A partnerségi megállapodásnak eredményeképp az OTP Csoportnak egyedülálló szerepe lesz a mesterséges intelligencia technológiájával kapcsolatos kutatás-fejlesztés területén. Az MI segítéségével a pénzügyi intézet nagy mennyiségű szöveges információk gyors feldolgozására lesz képes, amivel kiválthatják a monoton és ismétlődő munkafolyamatokat.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közreműködésével a fejlesztés elérhetővé válik a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.
 
A SambaNova Systems segítségével a fejlesztés elindítása csak néhány hetet vehet igénybe.
 
BG
Forrás: MTI, Profitline, OTP
A képek illusztrációk