Robotsebészeti eszközökkel gyarapodtak fővárosi kórházak

Jövő évtől az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban 1-1 robotsebészeti eszközzel műthetnek.

Régi cél valósult meg a robotsebészet hazai elindításával, melynek segítségével a sebészeti beavatkozásokat pontosabban végezhetik el és a betegek is hamarabb felépülnek. A sebészeti robotokat több mint 20 éve alkalmazzák precíziós sebészeti technikaként az Egyesült Államokban és több európai országban, így valójában orvostörténeti jelentősége van a technológia magyarországi bevezetésének.
 
Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója
 
Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézettel által közösen megvalósított "Robotsebészet bevezetése Magyarországon" projektet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretéből 100 százalékos támogatás mellett, 1,3 milliárd forintból valósították meg.
 
Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója elmondta, hogy kollégáival már régóta készülnek az új technológia használatára. Terveik közt van, hogy intézetük képzőközpontként működjön a jövőben, ahova még egy szimulátort is beszereznének, így lehetővé válna, hogy Magyarországon végezzék el a képzések jelentős részét.
 
Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója örül annak, hogy részt vehetnek a programban. Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések valósultak meg az intézményben. A kormányzati felújítási program segítségével a legtöbb fekvőbeteg-ellátó osztály is megújult.
 
A robotsebészeti eszközök használatára felkészítő képzések mindkét kórházban elindultak. A program szerint 2022 januárban már urológiai és nőgyógyászati műtéteket hajtanak végre a robotok segítségével.
 
Az eseményen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.
 
BG
Forrás: MTI, Országos Onkológiai Intézet, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet HírTv
A képek MTI/Szigetváry Zsolt