H I R D E T É S

Budapest hírek

Porcelán gyurma készítése a gyerekkel

Porcelán gyurma készítése a gyerekkel

A gyurmázás minden gyerek egyik kedvenc kikapcsolódása, sőt még a felnőttek is szívesen részt vesznek az alkotásban. Te is könnyedén készíthetsz házi gyurmát, többek között só-liszt gyurmát, vagy fehér porcelán gyurmát, melyből gyönyörű, csillogó díszeket hozhatsz létre.

Porcelán hatású egyedi ajándékokat készíthettek gyermekeddel, de otthonodat is díszítheted vele. A porcelán gyurma recept nagyon egyszerű, lássuk mire lesz szükséged:

 

– 1 csésze étkezési vagy kukoricakeményítő

– 2 csésze szódabikarbóna

– 1 és 1/4 csésze víz

– sütemény szaggatók, sablonok

 

Így készítsd a porcelán gyurmát

 

Mérd ki az adagokat és egy kisebb tálban keverd össze a száraz alapanyagokat. Add hozzá a vizet és keverd csomómentesre. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, míg a massza összeáll, szinte egy labdává. Kanalazd a masszát egy nedves konyharuhára, tekerd össze és hagyd kihűlni. Ha kihűlt gyúrd át kézzel, majd gyúródeszkán nyújtsd ki.

 

Jöhet a formázás, szaggatás. Sütemény szaggató formákkal, papírsablonnal szaggassátok ki a díszeket, de kézzel is készülhet szobor vagy egyéb dekorációs tárgy.

 

Tippek formázáshoz

 

Tippek a porcelán gyurma formázáshoz

 

Egy szép nagyméretű falevél segítségével gyönyörű levélmintás tálkát készíthetsz. Nyújtsd ki a gyurmát, formázz belőle kis tálat, nyomd rá a levél hátulját és vágd körbe. Simítsd bele a levelet a tálba és hagyd megszáradni.

 

Ha szeretnéd majd felakasztani az elkészült dekorációt, egy hurkapálca segítségével szúrj egy lyukat a formába, ahová a szalagot be tudod majd fűzni.

 

Ha elkészültetek az alakzatokkal, már csak ki kell szárítani. Ez történhet sütőben, kb. 80 °C-on 1 órán keresztül, félidőben megfordítva. De a szabad levegőn is hagyhatod őket. Ebben az esetben legalább egy teljes napot állni kell hagyni, és az idő felénél, mint a sütőnél, meg kell fordítani, hogy egyenletesen száradjanak. Utóbbi módszer bár lassúbb, de ugyanolyan hatékony.

 

Száradás után akár tovább is díszítheted a porcelán gyurmából készült tárgyakat. Festhetsz rá mintát akril festékkel, vagy ragaszthattok rá flittert, gyöngyöt. Akár ételfestéket is tehettek a gyurma keverékhez még az elején, így kaphattok különféle színpompás gyurmát.

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó