H I R D E T É S

Budapest hírek

Moszkva és Budapest között 2019-ig szól az együttműködés

Moszkva és Budapest között 2019-ig szól az együttműködés

Tarlós István, Budapest és Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere 2019-ig szóló együttműködési megállapodást írt alá az orosz fővárosban. A megállapodás kiterjed a városüzemeltetés szinte valamennyi területére.

Az együttműködés és a konzultáció érinti majd az építészetet, a városfejlesztést, a közlekedést, a víz- és csatornahálózat fejlesztését, a szennyvíztisztítást, a hulladékgazdálkodást, a szociális kérdéseket, a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítését, valamint a kulturális szférát és az idegenforgalmat is. Azért csak 2019-ig szól a megállapodás, mert mindkét városban akkor jár le az önkormányzati ciklus.

 

orosz-magyar kapcsolat

A két korábbi főpolgármester,  Demszky Gábor és Jurij Luzskov 2000-ben kötött már együttműködési szerződést a két főváros között, de az "gyakorlatilag nem működött", mert "meg sem kezdték" annak megvalósítását

 

Tarlós István elmondta, hogy 2014-ben állapodott meg a moszkvai főpolgármesterrel, hogy élettel kellene megtölteni a formális megállapodást, illetve tavaly Georgij Poltavcsenko szentpétervári főpolgármesterrel egyezett meg a két város közötti hasonló, főként a kulturális együttműködésre összpontosító, de a moszkvainál szűkebb körű együttműködési megállapodást kötött. Meghívta Szergej Szobjanyint a jövő évi budapesti vizes világbajnokságra, tájékoztatta őt, hogy az 1951-től  évtizedeken keresztül Moszkva térnek nevezett Széll Kálmán tér visszakapta  eredeti történelmi nevét, ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés egy hónappal ezelőtt a pesti Duna-parti sétányt a Margit híd és Dagály között Moszkva sétánynak nevezte le. 

 

/T.D.

 

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó