Modern CT-készülékkel gyarapodott a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája fotonszámláló detektorral rendelkező CT- készülékkel gyarapodott. Az intézmény részére a világ egyik legmodernebb képalkotó berendezését adták át.

A Siemens gyártmányű fotonszámláló detektorral rendelkező CT készüléket már 15 éve fejlesztette a cég. A gép beszerzése 1 milliárd forintba került az egyetemnek.
 
A CT-készülék 1 milliárd forintba került
 
A Siemens Healthineers Naeotom Alpha CT berendezés gyorsabban, kevesebb energiával, alacsonyabb sugárdózissal, pontosabb képet ad a beteg szervezetében lévő milliméteres elváltozásokról is. Kiemelten hasznos lesz az CT-készülék a szív-és érrendszeri betegségek azonosításában.
 
A CT-készülék fotonszámláló technológiája a hagyományos CT berendezésekhez képest részletesebb térbeli felbontásra képes, emellett alkalmas az elváltozások összetételének számszerű meghatározására is.
 
Az új CT-berendezéssel egy szívverés ideje alatt a teljes szív leképezhetővé válik. A készüléket a tervek szerint 70 százalékban a betegek ellátására, 30 százalékban kutatásra és oktatásra használják majd.
 
BG
Forrás: MTI, EuroNews
MTI/Soós Lajos