Mesterséges intelligenciával fogják diagnosztizálni a tüdőrákot

A Semmelweis Egyetem, az Ulyssys Kft és az SZTAKI együttműködésében olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligenciával (MI) segíti a CT-felvételeken a tüdőrák korai felismerését.

A kifejlesztett szoftver képes rá, hogy a mellkas CT-felvételekről automatikusan és gyorsan készítsen elemzést. Ennek köszönhetően hamarabb ki lehet értékelni a felvételeket, amivel együtt csökken az orvosok leterheltsége.
 
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára
 
A projekt a Semmelweis Egyetem klinikája, valamint a balassagyarmati, a miskolci, a salgótarjáni, a nyíregyházi, a szolnoki és a bajai kórházban készített 8300 alacsony dózisú mellkasfelvétel szegmentációján alapul.
 
A következő években a humán erőforrás egy sarkalatos pont lesz, ezért fontos, hogy kidolgozzák a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszereket.
 
A szoftver tesztelése jelenleg klinikai tesztelés alatt áll, de néhány hónapon belül lezáródik. A tervek szerint 2023 második felében már alkalmazni fogják az egészségügyben.
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg, amelyhez a magyar kormány 1,448 milliárd forint támogatást adott európai uniós forrásból.
 
BG
Forrás: MTI
A képek: MTI/Balogh Zoltán