Mesterséges intelligenciát használnak a NAV adatainak elemzésére

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mesterséges Intelligencia Munkacsoportot alapított.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azért hozta létre a Mesterséges Intelligencia Munkacsoportot, hogy az adatvagyonában megtalálható értékeket kiaknázza, valamint a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatokat kihasználja.
 
Mesterséges intellingenciát használ a NAV
 
A Mesterséges Intelligencia Munkacsoport (MIMCS) feladata többek között, hogy kidolgozzon egy javaslatot szemantikus adatvagyon-kataszterre, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára. A csoport feladatainak további része a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése. A MIMCS a jövőbeni eredményeket nyilvánosságra hozza.
 
Vágujhelyi Ferenc, a NAV-ot vezető államtitkár kijelentette: "Azért jó, hogy a NAV-ban jöhetett létre ez a munkacsoport, mert itt rengeteg nagy pontosságú, validált adat van, amit egységes azonosítókon tartunk nyilván, így nem kell bonyolult kriptográfiai rendszereket létrehoznunk azért, hogy az elemezhetőség fenntartása mellett is garantáljuk a kutatott anyag anonimitását."
 
A munkába bekapcsolódnak minisztériumok (a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda), a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont, a Digitális Jólét Program munkatársai és külső szakértők is.
 
BG
Forrás: MTI, NAV
A képek illusztrációk