Interjú Kovács Róberttel, Kőbánya polgármesterével

Parkolók építését, az infrastruktúra fejlesztését, a közbiztonság helyzetének javítását tartja a legfontosabbnak Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert (Fidesz). Beszélt arról is, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fordítanak a közös munkára, hiszen a kerület csak az összefogás által lehet sikeres!
Ön szoros együttműködésre számít a fővárossal. Melyek azok a területek, ahol elkél a segítség?

Az elmúlt évtizedekben Kőbánya mintha Budapest mostohagyermeke lett volna. A fővárosnak számos adóssága van a városrész felé, ezek közül az egyik legjelentősebb az Új Köztemető előtti körforgalom kiépítése. Szintén neuralgikus pont a Kőér utcai vasúti átjáró, amely régóta vár felújításra. Kőbányán kevés a parkolóhely. Ezeket a nehézségeket első körben ideiglenes parkolók kijelölésével lehetne orvosolni, végleges megoldást viszont a területrendezés jelentene.


Milyen problémák kívánnak sürgős beavatkozást a kerületbe?

A legfontosabb feladat a vagyonkezelő és a polgármesteri hivatal működésének felülvizsgálata. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói posztja tekintetében vezetőváltás történt, elkezdődött az átvilágítás, a szerződések felülvizsgálata, felmondása. Az ügyészség jelenleg több feljelentésünket is vizsgálja. Döntöttünk az önkormányzati tulajdonú cégek, közművelődési, szociális intézmények átszervezéséről, összevonásáról. Decemberben tárgyalja a testület a polgármesteri hivatal új szervezeti felépítésének kérdését. A működési költségeinket milliárdos nagyságrenddel kell csökkenteni. A gazdasági ügyeken túl főleg szociális problémákkal találjuk szemben magunkat. A Népliget az elmúlt évtizedekben elveszítette a funkcióját, a parkot elfoglalták a prostituáltak, akik elijesztik a családokat és a sportolni, sétálni vágyó embereket.


Hogyan látja a közbiztonság helyzetét? Milyen együttműködésre számít a hatóságokkal?

Az újonnan kinevezett rendőrkapitánnyal határozott és polgárbarát rendőrséget szeretnénk kialakítani. Folytatjuk a térfigyelő kamerarendszer fejlesztését, emellett fizetjük a szolgálatot teljesítő szabadidős rendőrök bérét is. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a rendőrök a jövőben is megkapják az albérleti hozzájárulást. Együttműködnénk szolgálati lakások építésében a büntetés-végrehajtó intézetekben dolgozó fegyőrök számára, ebben a Belügyminisztérium segítségére is számítunk. A Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány támogatásával 30 év után végre elkezdődött a rendőrkapitányság épületének renoválása. Kétmillió forintot adtunk az informatikai rendszer korszerűsítésére is. Célunk, hogy újra legyen lovas járőr a Népligetben és kutyás rendőr a kerület kiemelt pontjain. Megerősítettük a közterületeken lévő rendőri jelenlétet, amit a jövőben is tartani szeretnénk.


Milyen fejlesztéseket terveznek megvalósítani a következő négy évben?

Korábbi elképzeléseinknek megfelelően az Újhegyi lakótelepen szeretnénk egy kulturális központot kialakítani, erre a projektre 100 millió forintot szánunk. Egy orvosi rendelő felújítására és egy helytörténeti gyűjtemény kialakítására 40-40 milliót fordítanánk, de tornatermekre és nyilvános illemhelyekre is nagy szükség volna a kerületben.

 

belso1_156507_315_20101212221156_726.jpg

Tényleges esély van arra, hogy Kőbánya megújuljon. Ha a városrész élni tud adottságaival, akkor a következő évtizedek legdinamikusabban fejleszthető-fejlődő kerülete lehet. Infrastruktúrája kiemelkedően jó: számos vasútvonal keresztezi, közel az M0-ás autópálya és a repülőtér


Miként próbálják kiaknázni a kerületben rejlő lehetőségeket?

Olyan beépítetlen telkek állnak az önkormányzat rendelkezésére, amelyek kiváló lehetőségeket rejtenek. Ilyen például a Gyógyszergyári út mellett húzódó közel 50 hektáros terület, amely a szabályozási terv szerint tematikus parknak lett kijelölve. A tervek szerint a Kőbánya felső vasúti megálló átkerülne az Éles sarokhoz; ennek eredményeképpen egy használható forgalmi csomópont jönne létre. A projekt tervezését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi. Szintén értékes a MÁV volt Északi Járműjavító telephelye, ahol egy százszor kétszáz méteres csarnok áll üresen. Ezt az épületet sportcélokra, rendezvények megtartására is fel lehetne használni. A szabályozási terv már készül.


Hogyan kívánják bevonni a munkába a civileket, az egyházakat, illetve a kerületi vállalkozókat?

Januárban szeretnénk közösen végiggondolni a vállalatvezetőkkel, hogyan tudnánk őket bekapcsolni Kőbánya közéletébe. Vállalkozóinkat versenyhelyzetbe akarjuk hozni, korszerűsítjük a kisebb cégek támogatási rendszerét. Ehhez az önkormányzat több téren is segítséget nyújthat, például pályázatírásban, különböző érdekvédelmi, ügyvédi, könyvelői adótanácsadói munkában. Az egyházakkal idáig is megvolt az élő kapcsolat, de a jövőben szeretnénk megosztani velük a terheket a feladatellátásban, gondolok például a karitatív munkára, legyen ez akár az időseknek vagy a gyerekeknek nyújtott segítség. Az utóbbi terén már történtek előrelépések, az úgynevezett senior-mentor program keretében bizonyos iskolákban önkéntes alapon idősek tanulnak együtt gyerekekkel.


Mit kívánnak tenni, hogy erősödjön a közösségtudat Kőbányán?

Minden lakótelepen olyan közösségi pontokat alakítanánk ki, ahol főként civilek által működtetett módon a helyi közművelődési igényeket lehetne kielégíteni. Olyan fórumokat teremtenénk ezzel, ahol az emberek találkozni tudnának, és megoszthatnák egymással élményeiket, érzéseiket. Jó volna minden városrészben megszervezni azokat a kulturális napokat, ahol a helyi közösségek mutatnák meg egymásnak értékeiket.


Forrás: fidesz.hu

Budapest Online

[matesz]