H I R D E T É S

Budapest hírek

Hol tartanak a hitelkamatok 2019 végén?

Hol tartanak a hitelkamatok 2019 végén?

Két ellentétes folyamatot lehetett látni az elmúlt években a lakáspiacon. A lakáshitel ajánlatok egyre jobbak és jobbak lettek, míg az ingatlanárak egyre kevesebb elégedettségre adtak okot: egészen a legutóbbi időkig felfelé kúsztak. Ez utóbbi folyamat mára megtorpant. 

 

Rekord áremelkedés, rekord szintű vevő visszaesés

 

Ritkán látott magasságokba emelkedtek a lakásárak, és vannak olyan ingatlan típusok, ahol nemhogy további emelkedés nem várható, de a jelenlegi árszint is túl magasnak bizonyul. Ugyanis egyszerűen nem fogynak a lakások, mivel ezekre az ajánlatokra már nincs érdeklődő. 

 

Nyárra értek el az árak olyan szintet, hogy a budapesti használt lakások esetén 46 százalékos visszaesést lehetett tapasztalni a vételek terén. Sokan a szakértők és a piaci szereplők közül - no nem az eladói oldalon - kijelentették már, hogy az ingatlanok túlárazottá váltak. A befektetési célú vevők, akiknek egy jelentős része számára egy nyáron megjelent állampapír vonzóbbnak bizonyult, már nem veszik a drága tételeket, a magánemberek többségének pedig túlságosan ‘elszállt’ a piac.

 

A lakáspiaci boom tehát megtorpant, a lakásár emelkedéssel párhuzamosan csökkenő lakáshitel kamatok terén viszont egyelőre nincs érdemi változás.

 

Hol tudhatjuk meg az aktuális kamatszintet? Az MNB tájékoztatót ad ki a kamatok alakulásáról, ez viszont a korábbi hónapok fejleményeit foglalja össze. Így a pillanatnyi képet leginkább hitelkalkulátorokból tudhatjuk meg. Mindenképpen érdemes több bank többféle ajánlatát is megnézni, mivel rendkívül különböző termékeket is találunk a piacon. 

 

Azt érdemes tudni, hogy nem azt a teljes hiteldíj mutatót (THM-et) fogjuk megkapni, amit kidob nekünk az alapvető adataink alapján a kalkulátor, vagy éppen amit a plakáton látunk. A bankban személyre szabottabb változatot kapunk, és a kamat, amit mi fizetünk, lehet kicsit más. De álljunk meg egy pillanatra, mi is a fenti betűszó pontosan?

 

Mit tartalmaz a rejtélyes THM?

 

Sokan tudják, hogy többet takar a teljes hiteldíj mutató a kamatnál, azaz a teljes költségünket mutatja, ennek részleteit kevesebben ismerik. Amit magában foglal még, az az értékbecslés, a hitelbírálat nem kis költsége, emellett beleszámolódik a tulajdoni lap és a folyósítás díja is. A lényeg, hogy ez a tétel egyre alacsonyabb lett az évek során, és nagyon kedvezően kapunk lakáshitelt és egyéb kölcsönt is. 

 

Mindig számoljunk utána a kamat alakulásának

 

Jellemző folyamat, hogy közelednek egymáshoz a 10 éves kamatperiódusú - leggyakrabban választott típusú - és a fix kamatozású hitelek THM-jei. Ha 20 millió forintot igényelnénk, akkor jelenleg 2,83 %-os THM-mel vehetünk fel hitelt 5 éves kamatperiódussal, 3,4 % ugyanez a mutató 10 éves periódus esetén, és mindössze 5 %-os a lakáshitel THM-je, ha végig fix a hitelünk. 

 

A különbség azért nem elhanyagolható: ha 5 évig fix a törlesztőnk, akkor 26 millió forintot fizetünk végül vissza, ha végig fix, akkor 31,5 millió forintot. Egy dolgot érdemes mindig szem előtt tartani: mindez akkor valósul meg a nem fixált hitel esetén, ha nem változik a kamat. Illetve lényegesen kevesebbre jön ki a végösszeg, ha sikerül végtörlesztést kiviteleznünk. 

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó