Gigaberuházás Budapest mellett

Budapest mellett hajtja végre óriásberuházását egy kínai autóipari gyártócég.

Budapesten és Magyarországon egyre több globálisan is elismert nagyvállalat hajt végre a jövő szempontjából is értékes beruházást. Most éppen a NIO nevezetű kinai autóipari gyártócég jelentette be, hogy Budapest mellett tervezi elindítani a legújabb fejlesztését.

A NIO július végén közölte, hogy Budapest mellett, Biatorbágyon hozzák létre a cég legelső európai gyárát. A gyárban automata akkumulátor csomaghoz tartozó csere állomásokat fognak készíteni. 

nio_Torzs_bpn

A projekt a járművek akkumulátor-cseréjét teszi hatékonyabbá és gyorsabbá

A beruházást 5,5 milliárd forintból hajtja végre az ázsiai nagyvállalat. A projektet a magyar kormány is támogatja, méghozzá közel 1,7 milliárd forintból. A kormányzati támogatás főleg azért érkezik a beruházáshoz, mivel több 100 új munkahely jön létre általa a budapesti agglomerációban.

Jó előjel, hogy nem csak egy hagyományos gyár épül Biatorbágyon, mivel a későbbiekben képzési centrumot és kutatás-fejlesztési központot is épít a NIO a gyár mellé. 

A NIO egyébként konténer méretű szerkezeteket gyárt majd Magyarországon, amelyek lényege, hogy ha egy jármű ebbe behajt, akkor a technológiai automatikusan egy feltöltöttre cseréli ki a régi akkumulátor csomagot.

Forrás: MTI, NIO
CS.SZ.