H I R D E T É S

Budapest hírek

Giccses vagy nem? 5 dolog, amivel ne essünk túlzásba!

Giccses vagy nem? 5 dolog, amivel ne essünk túlzásba!

A giccs egy stílusirányzat, ami akihez közel áll, imádja. Vannak, akik vonzódnak a giccses tárgyakhoz, és ezzel veszik körbe magukat. És vannak azok, akik bár nem szeretnék, mégis halmozzák.

 

Ezért az általános közízlés kategóriájába a giccs nehezebben illeszthető be, bár abszolút létjogosultsága van a fogyasztói társadalomnak köszönhetően. Mindenkinek a gyerekkorából vannak olyan tárgyak, amiket imád a mai napig, bár már lehet, hogy cikinek vagy giccesnek minősítenék, mégis vonzódunk hozzájuk.

 

Viszont azok, akik annyira nem jártasak abban, hogy éppen mi a trendi (vagy nem is érdekli őket), könnyen belefutnak olyan dolgokba, amelyek miatt fals képet alakítanak ki magukról. Ilyen tipikusan a halmozás, a túlzásba esés, a luxus élet illúziójának megteremtése. Giccs vagy nem giccs - legyünk önazonosak! 

 

1. Tükör

 

A tükör kell. Kell egy nagyobb, amiben a teljes alakunkat látjuk, és kell a fürdőszobába, mosdóba is. A tükör alapvetően nem giccs, de a túl sok tükör problémás lehet. Illetve a nagyon cirkalmas, ilyen-olyan mintás, gravírozott, színes üvegbetétes már lehet, hogy túlmegy a jóízlés határán.

 

A tükör alapvetően a funkciója miatt szükséges egy otthonban, használati tárgy. Senki sem szereti egy elvarázsolt kastély tükörszobájában érezni magát, ha vendégségbe megy. A kevesebb tükör többet ér. 

 

2. Látványkandalló 

 

A látványkandalló nagyon erőltetett is tud lenni a térben, ha egyszerűen annyira más a stílusa, mint az adott otthon enteriőrjének. Ugyanakkor a látványkandallók praktikusak, hiszen képesek melegíteni, jó a fűtőteljesítményük, a tűzélmény igazán élethű, ettől meghitté teheti a nappalit.

 

Egy látványkandalló nem giccses

 

A látványkandallók átveszik a hagyományos kandallók szerepét. Ezért azok, akik általában egy klasszikus kandallóra vágynak, de nem tudnak beépíteni ilyet az otthonunkba, látványkandallót vásárolnak, és feldíszítik, köré zoknikat aggatnak, virágokat tesznek - hogy olyan hatást érjenek el, mint amit egy amerikai képeslapon láttak karácsonykor. Ezt érdemes elkerülni, mivel ezek a látványkandallók önmagukban is letisztult vonalvezetésűek, de romantikusak is lehetnek.

 

3. Ezüst, arany és más színek

 

Minden szín önmagában gyönyörű. Vannak színpárok, amelyek jól mutatnak együtt. Ám nem véletlen, hogy a lakberendezésben törekedni kell arra, hogy egy-egy szín ne legyen túlzottan domináns a térben, kellenek mellé a kiegészítő színek. 

 

A fémes színek, legyen az réz, rózsaarany, hideg fém, ezüst és arany mindig csak finoman, kiegészítésként, moderált mértékben jelenjen meg. Egy totális rózsaszín hálószoba (akár a rózsaszín többféle árnyalataival együtt is) sok. Akkor is, ha arannyal kombináljuk. Ne tegyük. 

 

4. Csipke és porcelán

 

Imádjuk a nagymama porcelánjait, legyen az minőségi vagy fröccsöntött - felbecsülhetetlen emlék, érték. Annak idején általában az üvegajtóval elzárt szekrény polcán díszelgett a gyűjtemény a csipketerítő alatt. Furulyán kislány báránykával, aranyhal, és hatezer darabos teáskészlet... A porcelán menő, a régebbi darabok is - csak akkor lesz giccses, ha mindenhová ezeket pakoljuk, ha ezekkel lesz tele a ház és múzeummá válik.

 

Ugyanez igaz a csipkére, a csipketerítőre, csipkefüggönyre, csipke porfogóra. Mértékletes használata a lakberendezésben szuper stílusos lehet. A kevesebb több elvét kövessük. 

 

5. (Mű)márvány és kőoroszlán meg a törpék 

 

A márvány nagyon jó és minőségi alapanyag. Konyhapulton, fürdőszobában a kád mögötti falon és még jó néhány helyen. A padlón és a kertben már véleményes, mégis rengetegen imádják. Hideg, távolságtartó és elegáns - ezek a szavak juthatnak az eszünkbe a márványról.

 

A kőoroszlán és barátai a kertben (és nem szeretnénk ezzel senkit sem megbántani) sosem volt menő. A gazdag milliomosoknak is azért volt velük tele a kertje, mert megengedhették maguknak, hogy hallgassanak egy hozzá nem értő lakberendező vagy kerttervező tanácsára (a kivételek erősítik a szabályt).

 

A kerti törpék lehetnek cukik, kedves kis történetet mesélnek, ahogyan a gomba mellett álldogálnak a pompás flamingók társaságában. Ez is lehet szupergiccses, de menő is. Ugyanúgy, mint a kőoroszlánok. 

 

Ha tanácstalanok vagyunk, hogy miben hol van a határ, giccses-e valami, amit szeretnénk megvenni, megvalósítani, kérjük ki egy lakberendező, enteriőr stylist vagy egy objektív ismerősünk véleményét, tanácsát!

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Partnereink

Partner logó