Egyre többet tudni az M5-ös metró fejlesztéséről

Kiemelt fejlesztés lett az M5-ös metró létrehozása Budapesten és az agglomerációban. 

Kezd körvonalazódni, hogy hogyan és mikorra készül el a Budapestet, valamint az agglomerációt érintő M5-ös metró beruházása. A projekt a következő évtized egyik legjelentősebb fővárosi fejlesztéseként van számontartva, amelyet a magyar kormány kiemelt beruházássá nyilvánított augusztus közepén. 

Az M5-ös metró a jelenlegi csepeli és a szentendrei HÉV vonalak összekapcsolásával valósul majd meg. A metró így egy komoly tehermentesítő megoldásként szolgál majd az északi, valamint a déli irányba történő utazáskor a fővárosnak. 

m5_torzs

2023-ban már az építkezés is elkezdődhet

A beruházás lényegi eleme az összekapcsoláson kívül az, hogy a belvárosi szakasz a föld alatt épülne meg. Ennek eredményeképp nem csak az agglomerációkba utazóknak lesz óriási előnyükre az új metró, hanem a belvárosban gyakran közlekedő ingázóknak és turistáknak is.

A szakemberek már megtervezék a nyomvonalat, a szentendrei végállomáson pedig az építési terveket is bemutatták. A csepeli és a ráckevei HÉV vonalon további módosítások is várhatóak, hiszen két HÉV-vonal meghosszabbodik és a Kálvin-téri metróállomásig közlekedik majd a beruházás átadását követően.

A fejlesztés engedélyezéséhez szükséges tervek pár hónapon belül kész lesznek az egész vonalat tekintve, ezt követően pedig jöhet a konkrét kivitelezés.

Forrás: BudapestKörnyéke
CS.SZ.