Drónirányító és drónadatelemző továbbképzést hirdettek meg a Széchenyi István Egyetemen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Széchenyi István Egyetemmel közösen újra meghirdette a drónirányító és drónadatelemző felsőfokú továbbképzést.

A képzést 2021. februárban többszörös túljelentkezés mellett már elindították, de hamarosan be is fejeződik, azonban most újra meghirdették.
 
A drónirányító és drónadatelemző felsőfokú továbbképzést a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központ drónlaborjában tartják meg. A képzésen a hallgatók megismerik a biztonságos drónüzemeltetést, valamint megtanulják az eszköz által begyűjtött adatok elemzését és kiértékelését is.
 
A mezőgazdaságban is kiemelt szerepe van a drónfelvételeknek
 
A mezőgazdaságban a drónfelvételek elemzését szoftverekkel végzik, melyek segítik a hozamtérképek kialakítását, a művelési területek megállapítását, a vízgazdálkodásban a fertőzés helyét, okozóját és a kiterjedtségét. A drónoknak az építőiparban is fontos szerepe van, mivel 3D ingatlanmodelleket, hőtérképeket hoznak létre az adatok segítségével, a távközlési és energetikai területen pedig segítenek felmérni az infrastruktúra állapotát.
 
A képzés elindításával cél, hogy megoldásokat találjanak valós ipari problémákra, együttműködve az ipar szereplőivel és a kormánnyal. Későbbi terv, hogy drónlaborhoz kapcsolódóan agrárdigitalizációs szakmérnök képzést indítsanak.
 
A drónirányító és drónadatelemző továbbképzésre 2022. január végéig lehet újra jelentkezni.
 
BG
Forrás: MTI, Innovációs és Technológiai Minisztérium
A képek illusztrációk