Csúcsmodern eszközökkel bővült a Semmelweis Egyetem

Rendkívül modern eszközöket szerzett be a fővárosi Semmelweis Egyetem, amelyek a betegellátást könnyítik meg. 

Csúcsmodern berendezésekkel és eszközökkel bővített a budapesti Semmelweis Egyetem, amelynek köszönhetően még korszerűbb technológiai eljárásokkal folyhat a betegellátás az intézményben. 

A budapesti intézmény két darab mesterséges intelligencia technológiával és alkalmazásokkal felszerelt röntgen berendezést, illetve egy olyan mammográfiás készüléket szerzett be, amely a legmodernebb emlődiagnosztikát képes biztosítani. A fejlett eszközöket már el is kezdték használni a szakemberek. 

A mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenkészülékek olyan modern megoldást kaptak, amelyek összesen 8 típusú tüdő elváltozást és tüdő betegséget képesek automatikusan azonosítani a mellkas röntgen felvételek alapján. A mesterséges intelligenciával támogatott megoldásoknak az a legnagyobb előnye, hogy jóval gyorsabban és pontosabban képes végrehajtani a leletezést. 

ai_se_torzs

A beszerzett berendezések egyenként is több 100 millió forintba kerültek

A készülék szintén a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes nagy sebességgel és több képalkotási felvételből egy háromdimenziós felvételt generálni. Az algoritmus segítségével a koronavírus-fertőzés, a tüdőgyulladás és a tuberkulózis tünetei is felismerhetők, mivel a készük képes azon gyanús területeket is felmérni, amelyek szabad szemmel még nem vagy csak nehezen észrevehetőek. 

A két új mesterséges intelligenciával felszerelt röntgengépet 200-200 millió forintért szerezte be az egyetem, a Pénzügyminisztérium finanszírozásával. 

Forrás: MTI, Semmelweis Egyetem
CS.SZ.