Az OTP és az ITM mesterséges intelligencia alapú szupergép fejlesztésébe kezd

Magyarul beszélő mesterséges intelligencia alapú (MI) szuperszámítógép fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az OTP-vel közösen.

A hírt az Infotér Konferencián jelentették be. A megállapodás keretében mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modellt fejlesztenek ki. Ez azért fontos, mert az MI alkalmazások javarészt angol nyelvűek, így pedig lehetővé válik, hogy magyarul bevitt szövegeken és audio adatokkal dolgozzon a rendszer.
 
Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese előadásában elmondta, hogy az OTP-nek milyen szerepe van a digitális technológia előrehaladásában. Szerinte a bankok technológiai vállalatokként tekintenek magukra és versenytársaikra. Az OTP-nél nemrég fogadták el a bank digitális stratégiáját. Felvállalják a hazai MI kutatás fejlesztésének ügyét és az ITM-mel együtt jelentős összeget fordítanak a mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép létrehozására.
 
A szuperszámítógép a világ egyik legfejlettebb mesterséges intelligencia feladatokra kifejlesztett eszköze
 
A szuperszámítógép 37,5 petaflop számítási teljesítményű lesz, 40 terabyte memóriával, ami később akár többszörösére bővíthető.
 
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a szuperszámítógép a világ egyik legfejlettebb mesterséges intelligencia feladatokra kifejlesztett eszköze, mely 2022 közepéig 2 helyszínen kezdi meg működését. A gép nyújtotta lehetőségeket az állami szereplők, egyetemek valamint a kkv szektor részére is elérhetővé teszik.
 
A miniszter az MI-vel kapcsolatban még hozzátette, hogy 2018-ban létrehozták a mesterséges intelligencia koalíciót, 2019-ben pedig elfogadták a mesterséges intelligencia stratégiát.
 
Céljuk, hogy a magyar lakosságot felkészítsék a mesterséges intelligenciában való jártasságra, ezért videoalkalmazásokat és oktató videókat készítenek.
 
BG
Forrás: MTI, Portfólió, HVG, HWSW
A képek: MTI/Krizsán Csaba, valamint illusztráció