Alakul a Liget projekt

December 10-én aláírták a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését a japán SANAA építésziroda vezetőivel. Baán László az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

A miniszteri biztos a szerződés aláírását történelmi pillanatnak nevezte a budapesti városépítészet történetében, rámutatva, hogy a fővárosban nagyon régen terveztek épületet olyan rangú nemzetközi alkotók, mint a SANAA tervezői. Emlékeztetett arra, hogy az építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján.


Liget projekt, SANAA


A Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft. ügyvezetői, a japán SANAA építésziroda vezetői, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a szerződés aláírásán a Városliget Zrt. fővárosi irodájában. MTI Fotó: Mohai Balázs2017-ben indulhatnak el a kivitelezési munkák. A kiállító- és kiszolgálóterek jelentős része térszint alatt helyezkedik el, így a múzeum homlokzati magassága - akár a Dózsa György úti házsoré - nem lesz több 25 méternél. Az épület így sokkal harmonikusabban belesimul majd a táji környezetbe. Az eredeti történeti tervek szerint helyreállítandó Közlekedési Múzeum kupolája csaknem háromszor ilyen magasra, 67 méterre emelkedik majd a Hermina úton. A Néprajzi Múzeum meghívásos építészeti pályázatát még decemberben kiírják, ezt az épületet valahol az Ötvenhatosok terének közepén, a Városligeti fasor betorkollásánál helyezik majd el, így vizuális kapcsolatba kerül a Magyar Zene Házával és az Új Nemzeti Galériával.