H I R D E T É S

Budapest hírek

A cirkusz, mint szociális háló is működhet

A cirkusz, mint szociális háló is működhet

Európa 10 országából érkeztek oktatók és szociális szakemberek arra az ötnapos, az Erasmus+ program keretében megvalósuló képzésre, amelyen a cirkusz társadalmi integrációt segítő, szociális területen való alkalmazásáról kaptak képzést.

Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) vezetője arról beszélt, hogy az az új cirkuszművészeti központ, amelynek létrehozását tervezik, egy olyan közép-európai találkozóhely, kutatóbázis és adattár lesz, amely például az ehhez hasonló képzéseknek, programoknak is alkalmas helyszínül szolgálhat. Gallyas Veronika, a képzést szervező Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke pedig elmondta: a programon a segítő szakemberek szociális cirkuszi módszertant tanulnak többféle hátrányos helyzetű csoportra vonatkozóan. Kifejtette még: a szociális cirkusz lényege, hogy a zsonglőr vagy artista elemekkel kombinált ügyességi foglalkozást a szociális munka eszközeként használják az oktatók, hogy így érjenek el változást hátrányos helyzetű vagy speciális igényű csoportoknál. A módszer élményterápiaként, fejlesztő folyamatok eszközeként is használható.Cirkuszi oktatók, akik Európa különböző országából érkeztek, kommunikációs gyakorlatot végeznek a Magyar Zsonglőr Egyesület szervezésében tartott, Cirkuszi foglalkozás a társadalmi integrációért című továbbképzésen a Magyar Cirkusz és Varieté budapesti gyakorló bázisán 2016. február 5-én. A programon az Európa 10 országából érkező cirkuszi oktatók továbbképzést kapnak MTI Fotó: Balogh Zoltán


Gallyas Veronika hangsúlyozta, hogy a szociális cirkusz lehetőséget ad testi készségek fejlesztésére, közösségépítésre, az önbizalom és a hatékonyság erősítésére a gyerekek, fiatalok de még a felnőttek számára is, emellett jól hasznosítható a mozgáshiány pótlására, de a túlmozgásos, hiperaktív, viselkedészavaros gyerekeknek is segítséget jelent. A módszer segíti továbbá a tanulási problémák leküzdését, de a diszlexia, vagy a szenzoros integráció fejlesztésének hatékony eszköze is lehet.


MTI / MCOnet

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó