H I R D E T É S

Budapest hírek

56/59 - Nosztalgia villamosokon utazva és időkapukon áthaladva emlékezhetünk az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire

56/59 - Nosztalgia villamosokon utazva és időkapukon áthaladva emlékezhetünk az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeire

Díjmentesen igénybe vehető villamosokon utazhatunk a október 23-i hosszúhétvégén, és az október 31-ei hétvégén a 2-es, és 6-os vonalán, ahol időkapukat is felállítanak, melyeken 59 évet utazhatunk vissza az időben.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére annak emléket állító külsővel és belsővel különjárati villamosokat indít Budapesten, amelyen díjmentesen lehet utazni. A 2-es villamos vonalán közlekedő villamos október 23-án (pénteken) 12 és 22 óra között 60 percenként, október 24-én (szombaton), 25-én (vasárnap), és november 1-jén (vasárnap) 8 és 22 óra között 60 percenként indul. A 6-os villamos vonalán közlekedő villamos október 23-án (pénteken), 24-én (szombaton), 25-én (vasárnap), 31-én (szombaton) és november 1-jén (vasárnap) 8 és 22 óra között 75-80 percenként indul. Az 1956-os villamoson díjmentesen lehet utazni, menetrendje a BKK honlapján és az oktober23.kormany.hu oldalon is olvasható. A különjárati villamos belsejében az 1956-os eseményeket feldolgozó képek és idézetek láthatók majd - többek között Ignácz Rózsától, Nádas Pétertől, Örkény Istvántól és Fekete Istvántól.


1956 október 23., megemlékezés, Corvin köz


'56-os megemlékezés a Corvin közben


Időkapuk tíz villamosmegállóban

Október 22-étől (csütörtöktől) november 6-áig (péntekig) különleges interaktív installációkkal, úgynevezett „időkapukkal" – a megállókban felállított kép- és hanghordozó dobozokkal – is találkozhatnak az utasok az 1956-os különjárati villamos – azaz a 2-es és a 6-os villamos – vonalán. Az időkapuk oldalán rövid ismertető olvasható majd az adott helyszínhez köthető '56-os eseményekről, a másik oldalán pedig egy-egy kapcsolódó irodalmi idézet. A doboz belsejében a forradalmi lobogón keresztül – amelyből a címert eltávolították – egy '56-os forradalmár vagy polgári lakos néz majd szembe. A beépített hangszórókon gyászinduló szól.

Az „időkapukat" az 1956 októberében ismert eseményekhez kapcsolódó helyszínek közelében található villamosmegállókban állítják fel:
a 2-es villamos vonalán a Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér megállóhelyen,
a 6-os villamos vonalán pedig a Széna tér, a Jászai Mari tér, a Nyugati pályaudvar M, a Blaha Lujza tér M, a 32-esek tere, a Corvin negyed, a Boráros tér H és a Móricz Zsigmond körtér M megállóban.

Az október 23-ai hétvégén az ünnepi programok, rendezvények miatt több járat közlekedése is változik, ezekről bővebben a BKK oldalán tájékozódhatunk.

 

 

 

 

 

 

Törökország Hotel

Pest Megye hírek

Ász Hírportál

Bulvár

Partnereink

Partner logó